Elstartolt a monumentális Csontváry kiállítás

Lázár János

A tárlatot, amelyen Csontváry csaknem 100 festménye és grafikája látható, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg. Mint mondta, megérti a pécsiek a fölött érzett aggodalmát, hogy a városban lévő gyűjteményt ideiglenesen elmozdították, de hangsúlyozta: nem az a céljuk, hogy ártsanak Pécsnek vagy bármit is elvegyenek a várostól, hanem hogy adjanak valamit az országnak és a világnak.

hirdetés

A magányos cédrus – Csontváry géniusza című tárlatot L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntőjében az évtized kiállításának nevezte. Szerinte, még nem dőlt el a felújított Honvéd Főparancsnokság sorsa, de addig is színvonalas kiállításokat szerveznek az épületben.

L. Simon László; Csontváry Kosztka Tivadar

Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte, hogy a város az állandó Csontváry-kiállítás megszervezésével fontos szerepet játszott abban, hogy a ’70-es évek közepétől végre a szélesebb hazai nyilvánosság is megismerhette a festő életművét. Kiemelte: büszkék arra, hogy a mostani kiállításhoz való hozzájárulásukkal tovább növelhetik ezt az ismertséget.

A tavaly felújított Honvéd Főparancsnokság két szintjén, 17 teremben, egy bejárható útvonal mentén állítják ki Csontváry csaknem 100 festményét és grafikáját. A művek körülbelül 40 százaléka érkezett Pécsről, emellett kölcsönöztek képeket a Magyar Nemzeti Galériából és magángyűjtőktől is.     

(MTI – fotók: Balogh Zoltán)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter