Eltűntek a legendás pécsi pezsgők

Nyoma veszett a híres pécsi pezsgőknek, ma már egyetlen pécsi éttermben, sörözőben sem lehet kapni a Fünfkirchent vagy a Cezart. De lehet, hogy van még remény! A pécsi Pezsgőgyár ugyanis megújul. Még az is lehet, hogy újra gyártanak majd Fünfkirchent.

Fünfkirchen, Örs Vezér, DSR, Pannónia, Cezar Brut, Demi sec – néhány név a híres pécsi pezsgők közül. Az utolsó Pécsett érlelt és palackozott pezsgőket 2014-ben szállították el a nagy múltú Szent István téri pezsgőgyárból. A cég a Zala megyei Nagyradára költözött, egy ideig még palackozott pezsgőt, de mára már csak egy két eldugott üzletben találunk a megmaradt készletből.

hirdetés

A legismertebb márka a Fünfkirchen volt, 1991-ben készítettek először II. János Pál pécsi látogatásának alkalmából. A pécsi pezsgőgyárban készült italt a Szentatya is rendszeresen fogyasztotta, a Vatikánba is szállítottak belőle. Pécsen tavaly még több helyen hozzá lehetett jutni ehhez, de mára már kutatni kell egy-egy palack után.

– Ha nagyon kell, talán még tudok szerezni, talán van egy hely ahol még lehet elfekvőben – mondta lapunknak Jobbágy Kornél a Kalamáris Borbisztró és Vinotéka vezetője.  – Az utolsó időszakban már nem volt állandó a minőség, voltak igen kiváló palackok, de jellegtelenek is, ezért levettük a polcról – tette hozzá.

A Borhordó pécsi boltjában sincs már a Fünfkirchenből.

– Van még pár poros üveg a Cezar Brut-ból és az 1996-os nyerspezsgőből. Nem keresik, valószínűleg nem tudják, milyen kincsekről van szó – mondta a boltvezető Fürtös Gábor, aki szerint a pécsi pezsgő minőségében vetekedett a drága és híres francia pezsgőkével.

A Siómente italnagykerben is felfedeztünk konkrétan 4 darab Cezar-t, amelyik a rájuk rakódott porról ítélve évek óta ott állnak a polcon. A Fünchkirchenből viszont egyet sem találtunk itthon, sőt Magyarországon sem. Székelyföldön, egy székelyudvarhelyi borboltban azonban igen – némi netes keresgélés után! Valószínűleg ők őrzik az utolsó darabokat a híres pécsi pezsgőből, Fünfkirchenből szám szerint 9 üveggel van nekik, és 2 üveg Cezar Demi Sec.

– A korábbi pezsgőink gyártása két éve valóban megszűnt és ezzel egy korszak biztosan lezárult. Mi már nem értékesítünk belőlük, de néhány kereskedő partnerünknél még lehet elvétve pár üveg – mondta lapunknak Stefán Császár. A Cezar Pincészet tulajdonosa szerint a pécsi épületet hamarosan látványosan felújítják és látogatóközpontként hasznosítják. A több szintes pince továbbra is folyamatosan látogatható lesz, sőt a látogatóközpont-jelleget szeretnék erősíteni.

Először kívülről fogják látványosan felújítani az épület, vagyis az eredeti állapotot akarják visszaállítani – tudtuk meg. Arról, hogy lesz-e újra pécsi pezsgő a tulajdonos egyelőre még nem akart nyilatkozni.

pecsi pezsgő

A Pécsi pezsgő

A történelmi Magyarország első Pezsgőgyárát 1859-ben Littke Lőrinc (lengyel származású kereskedő család) alapítja.

Az 1890-es években jár Pécsen Ferenc József császár, aki látogatást tesz a Littke Pezsgőgyárban. Ettől kezdve a Pécsi Pezsgő a császári és királyi udvar hivatalos pezsgője, a Littke család lesz az udvari beszállító.

A második világháborút követő államosítás során húsz évre teljesen megszűnt a pezsgőgyártás, hogy aztán 1966-ban a Mecsekvidéki Pincegazdaság alatt újrainduljon.

A privatizációt követően, 1996-ban három svéd állampolgárhoz – köztük a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Stefan Császárhoz – került a gyár és megjelent egy új márka, a tulajdonosról elnevezett Cézár Pincészet. A 2000-es évek elején, a hagyományos pezsgőgyártáson felül szőlőtermesztéssel és borkészítéssel bővült a vállalkozás, aminek a központja a Zala megyei Nagyradán van ma már.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter