Gigahitelre készül a pécsi vízműcég, vagy csak habverés folyik?

Erősen direkt közleményben hasonlítják a Tettye Forrásházat az Elios-ügyhöz Pécsen. Alapos félelmek, vagy csak politikai botránykeltés áll az ügy mögött? Újabb közleményt adott ki a TAKA2019 Egyesület, amely ezúttal gyanúsnak találta a Tettye Forrásház egy másfél éve előkészítés alatt álló felújítási projektjét. UPDATE: Reagált a vízszolgáltató!

Az idén januárban bejegyzett Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 Egyesület (TAKA2019) újabb közleménnyel lepte meg a sajtót kedden. Ebben egyebek mellett azt sejtetik egészen egyértelműen, hogy szerintük necces a Tettye Forrásháznak egy tervezett 8 milliárdos hitelfelvétele, amit közel másfél éve készít elő a vízszolgáltató, de most az egyesület szerint ez “indokolatlanul felgyorsult”. Hogy ezt az állítást mire alapozzák, az nem derült ki azonban a kommünikéből.

hirdetés

Szintén ebben szerepel az is, hogy a TAKA2019 szerint “az előkészítés alatt álló hitelfelvétel körülményei kísérteties hasonlóságot mutatnak az Elios lámpák, beszerzésével kapcsolatos hitelfelvétellel. Akkor Pécs MJ Város hitelt vett fel a lámpák cseréjére, miközben szinte az összes többi város uniós támogatásból oldotta meg a közvilágítás korszerűsítést.” A hasonlóság pedig abban mutatkozik meg a szervezet szerint, hogy most is inkább hitelt venne fel a vízszolgáltató, noha a TAKA2019 tudni véli, hogy uniós pályázatok is lesznek majd, ezért inkább pályázni kellene a városi cégnek és nem “hosszú lejáratú eladósodást okozó” ügyletekbe bonyolódni fél évvel az önkormányzati választások előtt.

A szervezet három kérdést is eljuttatott a Tettye Forrásháznak, miszerint

  1. Folytat-e a Tettye Forrásház bármilyen formában előkészítő munkákat vízi-közmű karbantartás illetve felújítás terén 8-12 mrd Ft összegű beruházás tekintetében? Amennyiben igen, a beruházási pénzügyi fedezetét milyen forrásból kívánja finanszírozni?
  1. Kezdeményezik-e, hogy még az idei évben Pécs MJ Város Önkormányzatának Közgyűlése tárgyaljon és döntsön egy megközelítőleg 8 mrd Ft összegű, vízi-közmű beruházásra fordítandó hitelfelvételről?
  1. Vizsgálta-e a Tettye Forrásház, hogy 2013-2020 és 2020-2027 közötti uniós ciklusokban mekkora összegű uniós támogatás vehető igénybe vízi-közmű felújításra, beruházásra?

A szinte egészen nyíltan politikai áthallásokat és sugalmazást tartalmazó közleményt csak szervezeti szinten írták alá. A metaadatok szerint azonban utoljára egy közismert pécsi ügyvéd mentett rá a szövegre (legalábbis az ő email címe szerepel ott, ami egy kattintással megállapítható, mivel a közleményt google dokumentumként küldték el), akinek a nevét most nem írjuk le, mert az nem érdekes.

Bodnar metaadat_blur

Ő az a pécsi ügyvéd egyébként, aki MSZP-s sajtótájékoztatón is felbukkant már igen szokatlan módon, és közösségi oldala alapján híresen utálja a kormányt, Orbán Viktort és a Fideszt. Oldalán ugyanis sorban követik egymást az ilyen és ehhez hasonló posztok:

Bodnar Imre poszt_blur

Nincs ezzel egyébként semmi baj; bárki utálhat bárkit – mindössze a tényszerűség kedvéért világítottunk rá a közleménynek erre a hátterére. Ettől még azonban a közleményben felvetett kérdések és félelmek lehetnek akár alaposak is.

Hogy ezt tisztázzuk, megkerestük a Tettye Forrásházat. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

UPDATE (20:42): A Tettye Forrásház szerint a TAKA2019 kiadott közleménye súlyos tárgyi tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz.

Megérkezett este a Tettye Forrásház igen részletes reakciója a fenti állításokra. Azt írják:

“Sajnálatos, hogy a TAKA 2019 előbb tesz közzé közleményt, és csak utána kérdez a város jövőjét, mindennapi életét meghatározó szakmai témában. A Tettye Forrásház Zrt. a sajtóból, utólag értesült a szervezet kérdéseiről. Emiatt a TAKA kiadott közleménye súlyos tárgyi tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz.”

  1. Ezek közül a legfontosabb: a víziközmű hálózat felújítása, karbantartása NEM finanszírozható a KEHOP program keretében, uniós támogatás jelenleg erre nem fordítható. (Ezek a források új rendszerek kialakítását szolgálják.)
  1. A pécsi önkormányzat és a Tettye Forrásház az elmúlt időszakban MINDEN rendelkezésre álló, külső forrást biztosító pályázati lehetőséget megcélzott, amit lehetett. Ennek köszönhetően összesen csaknem 11 milliárd forint értékű támogatott beruházás valósult meg vagy zajlik éppen a pécsi víziközműveken.

Így épült meg csaknem teljes egészében támogatásokból, KEOP projekt keretében a pécsi biogáz üzem, és így fejleszthetik most uniós támogatás felhasználásával, több mint 8 milliárd forint értékben a pécsi szennyvíztisztító telepet (amelynek ünnepélyes munkaterület átadása éppen jövő héten lesz). A pécsi víziközmű vagyonon korábban 400 millió forintnyi uniós forrásból hajtottak végre fejlesztést. 2019 februárjában Pécs két pályázatot is beadott állami rekonstrukciós alapból nyújtható támogatásra, amely felhasználásával összesen 340 millió forint értékű rekonstrukció valósulhat meg.

  1. A víziközmű rendszerek biztonsága nem válhat politikai csatározások tárgyává. A TAKA által említett felújítási program egy 4 éves kifutású, országos mintaprojektként is szolgáló, politikai ciklusokhoz nem köthető, szakmailag megalapozott program. Jellemzően 80-120 éve épült, elöregedett csövek cseréjét szolgálja, amelyek felújításáról már a ’90-es évek előtt kellett volna gondoskodni – és amely további halasztást már nem tűr.
  1. Az igénybe vehető pályázati források korlátai miatt merült fel egyéb külső forrás bevonása. Az összesen 11,5 milliárd forint értékű projekt nem „titkos”, nem „gyorsult fel indokolatlanul hirtelen”. Valamennyi kapcsolódó eljárás nyíltan zajlott. 5 éve tart a program műszaki előkészítése (a legindokoltabb felújítások műszaki terveinek elkészítése), 3 éve folyik a pénzügyi előkészítése.

A hitel a felújításokat segítő, fokozatosan lehívható keretösszeg, amiből annyi pénzt használhat fel a Tettye, amilyen értékű felújítást műszakilag, pénzügyileg meg tud valósítani, és amennyiről a tulajdonos önkormányzat aktuálisan, évente dönt. A kölcsön felvétele nem „dönti adósságba” Pécset, a víziközművek bérleti díja szolgál fedezetül. Az a díj, amit egyébként sem lehet semmi másra költeni, csak magára a víziközmű rendszerre.

A program arra is alkalmas, hogy kapcsolódjon időközben esetlegesen felmerülő, megfelelő pályázati forrásokhoz, illetve a már végrehajtott csőcserék utófinanszírozása is biztosítható legyen.

  1. Mindezt – akárcsak az évente frissített gördülő fejlesztési tervet és a korszerűsítések pénzügyi, műszaki megvalósítását is – a víziközmű-szolgáltatók felügyeleti szerve, az energiahivatal hagyja jóvá és folyamatosan ellenőrzi”

– áll a közleményben.


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter