Erősen olvad a felújított pécsi jégpálya

“Bár a logika azt diktálná, a felújítás nem minden téren jelent egyben hatékonyságnövelést is” – mondta az üzemeltető cég helyettes vezetője.

A Dunántúli Naplónál panaszkodott egy apuka, hogy annyira olvadt a jégpálya, hogy szabályos tócsák alakultak ki rajta. Egy tábla is figyelmeztette erre a korizókat, ez a család nem is vett jegyet végül.

hirdetés

A lap utánajárt, hogy mi az oka az erős olvadásnak.  Szűcs Zsolt, a jégpályát üzemeltető PSN. Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint “bár a logika azt diktálná, a felújítás nem minden téren jelent egyben hatékonyságnövelést is.”

– Valóban a hűtéstechnikai rendszert cseréltük le, de az alapvető cél nem a jégkészítés hatékonyságnövelése, hanem a balesetveszély csökkentése volt – magyarázta Szűcs.

Korábban cseppfolyós ammóniával hűtötték le a pályát, kb mínusz 16–20 fokra. Ez a leghatékonyabb módszer, viszont már nem felel meg az uniós szabványoknak. Az új megoldás ugyan biztonságos (úgy működik, mint az autók klímája), de kevésbé hatékony. Nagyjából mínusz 12 fokra hűti csak le a betont a jég alatt.

Szűcs Zsolt hangsúlyozta a lapnak, hogy egyelőre csak az új technológia finomhangolása folyik, tehát van remény a javulásra.

Ahogy arról az OK!PÉCS is beszámolt, 200 millióból újították fel a pécsi műjégpályát, tavaly november második felében nyitották újra. A Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. a kivitelezés költségeit 50 millió forint önerőből és 150 millió forint TAO-támogatásból fedezte.

(Borítóképünk illusztráció.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter