Erre a hírre méltatlanul kevesen fognak kattintani

Pedig fontos a hír, erről pedig mindenkinek tudnia kell! 

Kezdjük az elején: hagyományteremtő szándékkal tartják ma – szerdán – az első Mandulavirág Kulturális Konferenciát Pécsen.

hirdetés

Na de, miért?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága idén januárban másodszor tartott kulturális tematikájú, országos konferenciát az Országház Felsőházában. Ez annyira jól sikerült, hogy ebből a sikerből Pécs sem maradhat ki, már csak azért sem, mert itt van az ország legnagyobb vidéki kulturális központja is, vagyis a Zsolnay Kulturális Negyed.

Hoppál Péter, mint kultúráért felelős pécsi államtitkár, és a rendezvény házigazdája azt mondta, a “magas presztizsű előadói kör azt járja körül, hogy milyen módon bővülnek a kulturális lehetőségek Magyarországon, és hogy mit jelent ez a pécsi régió számára”.

Bár Hoppál Péter már megartotta 45 perces előadását, senki nem marad le semmiről, mert itt most pótolhatja:

Világosan látszik, hogy nem valami himi-humi konferenciáról van szó, amit kötelezően kell letudni! Abból látszik, hogy Hoppál Péter igen komolyan marketingelte meg az eseményt, illetve marketingeli már napok óta a saját Facebook oldalán. Sőt, még előben is követni lehet(ett) az egészet a közösségi oldalán keresztül. (Sőt, még mindig lehet, ITT, egészen 13:30-ig.)

Kultúra = munkahelyek és pénz?

A konferencia legnagyobb tanúsága – és üzenete – az, és ezt Hoppál mondta ki, hogy

a kultúrának munkahelyteremtő képessége is van, és gazdasági élénkítő hatása is, tehát egy város húzóágazata lehet a kulturális ereje, kiegészülve a turisztikai látványosságaival.

Az államtitkár szerint ma már a kultúrára  “nem mint valami életminőség-javító eszközre kell tekinteni, hanem úgy kell tekinteni rá, mint gazdaságélénkítő potenciálra”. És erre számos példát is felsorolt, nem kifelejtve azt, hogy Pécsett – és a Dél-Dunántúlon – a nehézipar megszűnésével kissé más a prioritás, mint az ország gazdagabb régióiban, de a kulturális modell itt is működőképes, csak tovább tart megvalósítani.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter