És akkor egymásnak ugrott a pécsi ellenzék!

Komoly harc megy “házon belül”, hogy ki tud majd (politikai) hasznot húzni a pécsi helyzetből. Ma új fejezet nyílt a háborúban! Az ÖPE “megmentené” a szerintük fizetésképtelen pécsi önkormányzatot. Az ellenzéki pártok viszont most nagyon kiakadtak.

Az ÖPE sajtótájékoztatón jelentette be, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik, személyesen a polgármestertől, hogy tisztázni lehessen végre: csődben van-e az önkormányzat avagy nincs. Kővári János szerint nem is az a valódi kérdés, hogy fizetésképtelen-e a város, mert szerinte az, kifizetetlen számlák tucatjaival, hanem

hirdetés

az a nagy kérdés, hogyan lehet megmenteni Pécset,

illetve elkerülni a jövőben azt, hogy újra és újra ilyen helyzet álljon elő.

– Két napirendi pontot javaslunk erre a rendkívüli közgyűlésre. Az első: a polgármester ismertesse a pontos számokat. A második, a pártok ismertessék a javaslataikat, sőt a város különféle pontjain ‘ötletládákat’ is kiteszünk majd, hogy az emberek is elmondhassák az ő megoldási terveiket – magyarázta Kővári.

Kővári cáfolta, hogy politikai akció lenne a részükről ez az egész, és azt mondta, azért nem állnak be a Jobbik hasonló kezdeményezése mögé, mert az viszont politikai akció.

Mint ismert, a Jobbik szintén rendkívüli közgyűlést szeretett volna összehívni a témában, amihez 8 képviselő aláírása kellene. 6 megvan, csak a 2 ÖPE-s képviselő hiányzott ehhez, de további egy is elég lenne már (vagyis hét képviselő).

Kővári János azt modta még,

két hét alatt kidolgoztak egy kb. 1,5 milliárdos javaslat-csomagot,

ennyivel lenne olcsóbb az önkormányzat működése, ha elfogadnák. Hogy pontosan mi van ebben és mi alapján rakták össze, az egyelőre titok, majd a rendkívüli közgyűlésen elmondja, ha lesz ilyen – közölte.

A polgármesternek most maximum 15 napja van arra, hogy kiírja a rendkívüli közgyűlést, persze, ha azt szükségesnek tartja. Ami kérdéses, mert a hivatalos álláspont szerint Pécs nincs csődben és nem fizetésképtelen, bár “vannak nehézségek”.

LMP: az ÖPE akar lenni a megmentő

– Nem egyéni, politikai akciókat kellene indítani, de Kővári ezt csinálja már egy hónapja, szereti önmagát középpontba állítani – közölte érdeklődésünkre Keresztes László Lóránt. Ők támogatták a Jobbik javaslatát is – magyarázta, mert szerinte az most a legfontosabb, hogy tisztán lehessen látni.

Jobbik: árulás volt

Fogarasi Gábor, a Jobbik képviselője szerint árulás történt, az ÖPE kihátrált a valódi megoldás mögül.

– Az árulás a legenyhébb kifejezés most, ami az eszembe jut, de holnap részletesen is reagálni fogunk az ÖPE viselkedésére – közölte érdeklődésünkre a képviselő.

MSZP: 8 pontos rendkívüli közgyűlés kell

Gulyás Emil, az MSZP városi elnöke nyílt levélben szólította fel Páva Zsoltot, hogy hívja össze a rendkívüli közgyűlést. Ezen pedig számoljon be:

  • a „kincstári revizorok” vizsgálatának megállapításairól, ha ez még nem fejeződött be, akkor annak állásáról.
  • Tárja fel végre teljes mértékben a pécsi önkormányzat pénzügyi helyzetét, a költségvetési hiány nagyságát és keletkezésének okait.
  • Adjon részletes tájékoztatást az önkormányzat vállalatai – beleértve a nonprofit cégeket is – pénzügyi helyzetéről, likviditásáról, rövid- és hosszúlejáratú hiteleiről és ki nem fizetett számláiról.
  • Készítsen intézkedési tervet az önkormányzat és cégei likviditási problémáinak kezelésére az alábbi elvek figyelembe vételével:

1. Pécs lakossága és kis- és középvállalkozásai adóterhei ne nőjenek. (Erre annál is inkább szükség van, mert Pécsről többek között a túladóztatás miatt menekül el a lakosság és a tőke.)

2. Az önkormányzat vagyona ne sérüljön, a hitelfelvételek kapcsán se kerüljön veszélybe.

3. Készüljön elemzés az önkormányzat és vállalatai beruházásainak várható megtérüléséről, arról, hogy azok megvalósulása jelent-e többletterhet a város költségvetése számára. Amennyiben igen, akkor ezeket egyenként kell felülvizsgálni. Kivételes esetben a már elnyert pályázatok visszavonása is szóba jöhet a különösen gazdaságtalan beruházások esetén, mint például a Misina-tetőre tervezett jégpálya vagy a Pécsi Haditechnikai Park.

  • A polgármester tárja a nyilvánosság el az önkormányzat és cégei „szakértői szerződéseit” –közbeszerzési területen, jogi területen, közgazdasági és pénzügyi tanácsadás területén, valamit kommunikációs és propaganda területen – a pontos feladat-megjelöléssel, a feladatok elvégzéséről szóló beszámolókkal és fizetett összegekkel.
  • Adjon tájékoztatást az Fidesz-közeli álcivil szervezetek pénzügyi és egyéb támogatásától.
  • Készüljön összesítés az önkormányzat és cégei által kiírt pályázatok, beszerzések nyertes cégeiről, és az általuk elnyert közpénzekről.
  • Követeljük, hogy a polgármester a kormányzati szerveknél kezdeményezze az önkormányzat feladataihoz igazodó normatív pénzügyi finanszírozás növelését.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter