Esik a hó Baranyában, de hát végül is tél van!

A pónik kifjezetten élvezik a havat, békésen legelésznek és a cinkéknek is van mit enniük – az MTI hírszolgálata szerint. Pécsett és a megye útjain eközben teljes gőzzel folyik a hó takarítása – állítják. a szolgáltatók.

Pécs belterületi útjain, terein, járdáin a városüzemeltetési feladatokat ellátó BIOKOM NKft. dolgozói és szerződött vállalkozói teljes kapacitással kezdték meg hétfőn reggel a hó- és síkosságmentesítési feladatokat – közölte a cég.

hirdetés

A BIOKOM és vállalkozói 18 gépjárművel látják el a hó- és síkosságmentesítési feladatokat.  Mindezeken felül a kézi síkosságmentesítésben 14  hótakarításra alkalmas munkagép és 15 másfél tonna teherbírású gépjármű vesz részt jelenleg – részletete a társaság.

A lovakat nem zavarja a hó!

A lovakat nem zavarja a hó!

Jelenleg összesen 150 ember lapátolja a havat, szórja a síkosságmentesítő anyagot a járdákra, buszmegállókba, terekre. Ez a létszám rendkívüli időjárás esetében – akár már a mai nap folyamán – a többszörösére nőhet a kialakult helyzet függvényében – nyugtat meg mindenkit a BIOKOM.

Összesen 350 különböző helyszínre már a havazás előtt kihelyezték a síkosságmentesítő anyagokat homok vagy só és homok keverékének formájában. A kihelyezett önmentesítő anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, vételezhet belőle, és a gépjármű kereke alá szórhatja, vagy a járdán használhatja. Ha elfogyna az anyag, a BIOKOM pótolja folyamatosan, bejelentés esetén is.

A BIOKOM kökényi telephelyén 800 tonna só és 350 tonna zúzott kő szóróanyag áll rendelkezésre a feladatok ellátására, de ezt a mennyiséget is azonnal pótolják, ha szükséges.

A belvárosban, kiváltképp a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám környezetkímélőbb kalcium-kloridot használják, míg az egyéb útszakaszokon a megszokott só vagy só-kőzúzalék kombinációt.

A szolgáltató elvégzi a közlekedési útvonalak síkosságmentesítését is, de a helyi rendelet értelmében a lakosságnak is van feladata télen, amely az ingatlan és az út közötti terület (járda, beálló stb.), valamint a hulladékgyűjtők környezetének hó- és jégmentesítése – közölte a cég, ami szerint a közlekedési akadályok is sok esetben azért alakulnak ki, mert nem megfelelő műszaki állapotú autók vagy nyári gumival szerelt autók akadnak el, feltartva ezzel a forgalmat.

Hó- és síkosságmentesítési ügyben a lakosság részére a társaság kettő éjjel-nappal  hívható telefonszámot biztosít (72/502-100 vagy 80/200-590). Az országos közúthálózathoz tartozó, számmal jelzett utak tisztítása nem a cég feladata, hanem a Magyar Közúté. (Például: 66-os, 57-es, 6-os utak és így tovább).

A Tüke Busz Zrt. jelenleg egy viszonylaton (35-ös) vezetett be módosítást, azon a vonalon csak a Dömörkapuig közlekedik a járat. A téli időjárás miatt a vállalat munkatársai (autóbuszvezetők, diszpécserek, forgalmi tiszt) a nap 24 órájában folyamatosan ellenőrzik az utakat és kapcsolatban állnak az illetékes szervekkel (Magyar Közútkezelő, Biokom, Katasztrófavédelmi Igazgatóság), hogy a szükséges korlátozásokat időben életbe tudják léptetni az utasok és járművek biztonsága érdekében.

A madaraknak van mit enniük!

A madaraknak van mit enniük!

Jelenleg jelentős késések nélkül közlekednek a Tüke Busz Zrt. járatai, nincs fennakadás a közlekedésben.

Tekintettel arra, hogy a helyzet óráról órára változhat, a közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb információk a BIOKOM és a Tüke Busz Zrt. honlapján is elérhetőek.

(Fotók: MTI/Sóki Tamás)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter