Évente 2,5 milliárdot tudna megspórolni Pécsen az ÖPE

Hogy “a szégyenpadból az okosaknak járó helyre” ülhessen át a város.

Az Összefogás Pécsért Egyesület nekiült, és 3 hónap alatt kitalálta, hogyan lehetne Pécsen évente 2,5-3 milliárdot megspórolni – tudatta Kővári János.

hirdetés

Az egyesület vezetője szerint a legnagyobb kiadást a buszos közlekedés finanszírozása jelenti, ami évi 2 milliárd forintot visz el, mert

korszerűtlen, nem költséghatékony és ráadásul mára jelentős közel egymilliárdos a bliccelések okozta hiány is felhalmozódott.

A megoldás az ÖPE szerint

okos elektronikus jegykezelővel és kényelmi szolgáltatásokkal felszerelt e-buszok beszerzése, amely csak az üzemi költségekben évi 1.8 milliárd forintnyi megtakarítást hozhat.

– Ha a teljes flottát lecseréljük, akkor még az évi 500 milliónyi hiteltörlesztéstől is megszabadulunk. Az új, okos felszereltség pedig a bliccelést is lehetetlenné teszi és egyben vonzóvá tehető a buszos közlekedés mindenki számára – magyarázza a képviselő.

A másik nagy költségcsökkentés a szervezet szerint

a közvilágítás teljes hálózatának korszerűsítése fény- és forgalomérzékeny LED-es közvilágításra,

amely évente 250 millió forint árammegtakarítást eredményez – az egyesület számítsai szerint.

A harmadik nagy terület

a közintézmények és közművelődési intézmények energetikai korszerűsítése,

amely a felmérések szerint évi 100 milliós költségmegtakarítást és jelentős energiamegtakarítást, s egyben korszerűbb szolgáltatásokat is jelent.

– A város bérlakásaiban felhalmozódó, több százmilliós közüzemi tartozások radikális csökkentésére, okosmérőórákat szereltetnénk fel, hogy ne a tisztességes adófizetőknek kelljen utólag megtéríteni a tartozók számláit – szögezte le Kővári, aki szerint mindezek csak a kezdeti lépések, de évente 2,5 milliárd forint kiadáscsökkenés mellett korszerű 21. századi körülményeket teremtenének városunkban. A szégyenpadból átülhetnénk az okosaknak járó, a pécsieket is megilletőhelyre – tette hozzá.

Mibű? 

Megkerestük az ÖPE-t, hogy pontosan honnan és hogyan szereznének mindezekre pénzt, mert az ötletek ugyan első ránézésre jónak tűnnek, de azt, hogy mindezek mennyibe kerülnének a városnak, nem közölte a szervezet. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter