„Ez tüntetésnek indult, de kampányrendezvény lett…” – mondja Keresztes László Lóránt

Nem kerülhetnek vissza a hatalomba Pécsett azok, akik egyszer már becsapták a pécsieket és csődbe vitték a várost. Pont úgy, ahogy legutóbb a Fidesz – mondta az OK!PÉCSnek adott exkluzív interjúban az LMP társelnöke. De mondott más izgalmasat is.

Miből is doktorált?

hirdetés

Gazdasági földrajzból, amúgy közgazdász vagyok.

8-10 éve politizál. Nem lett volna mégiscsak jobb egy civil állás?

Civil állásból mentem politikusnak, 10 éves munkatapasztalatból, tulajdonképpen véletlenül. Szakértőnek jelentkeztem ugyanis az LMP-hez, mert segíteni akartam, aztán felkértek további feladatokra.

Mennyire lehet komolyan venni azt a pártot, amelyből a legemblematikusabb arcok – így vagy úgy – távoznak, köztük az alapító is?

LMP-ben 2012-ben komoly változás volt. Pártszakadás is lett belőle. Akkor az volt a kérdés, nyissunk-e balra vagy ne nyissunk. Aki nyitni akart, az ki is lépett. Mi maradtunk. 2013 tavasza óta nem változott alapvetően az LMP stratégiája.

Hadházy Ákos két évig töltötte be az LMP-ben ugyanazt a pozíciót, amit most Ön, de ma már nem tagja a pártnak. Önre is ez a sors vár?

Egyik korábbi társelnök sem tagja már a pártnak – valóban. De ezek mind egyedi esetek, és egyedi döntések voltak. Én régebb óta vagyok az LMP-ben, mint Szél Bernadett vagy Hadházy Ákos. És maradok is még!

Keresztes László Lóránt 1

Hadházy azért mondott le a társelnöki tisztségről, mert nagyon gyengének ítélte meg az LMP 2018-as választáson elért eredményeit. Ön elégedett volt az eredményekkel; akár a sajátjával is?

Nem voltam elégedett.

Reális alternatívának tűnt a kormány meggyengítése a választások előtt, aztán óriási kudarc lett a vége. Nem erre számítottunk.

Az ellenzéki bohóckodás a jelöltállítással magával rántotta a mélybe az LMP-t is.

Önre 3059 ember szavazott a választáson. Csizi Péterre 20702. Ő nincs a Parlamentben, Ön ott ül. Igazságos a választási rendszer Magyarországon?

Más szempontból hagy kívánni valót a választási rendszer, inkább az arányossággal vannak problémák. Nekem más feladatom van, mint annak, aki egyéniben nyert egy választáson.

Ön szerint van-e különbség aközött, ha valakit a választók direktben küldenek a parlamenbe, vagyis győz egyéniben, vagy “csak” listáról jut be úgy, hogy a választók jelentős kisebbsége támogatta csak? Nincs Önben emiatt rossz érzés, vagy akár bizonyítási vágy?

Vajon Orbán Viktorban okoz-e ez legitimációs problémát? Ő megpróbálta az egyénit, először Zacsek Gyula verte. 404 ezer ember szavazott az LMP-re, minket ők küldtek az Országgyűlésbe. Mondhatni egy egész ország a választókerületem. Tehát nem kisebb a legitimáció, csak más a feladat. Egyébként pécsiként én beszélek a legtöbbet a pécsi problémákról a Parlamentben is.

Mennyire marad ideje Pécsre, a pécsi ügyekre az országos feladatai mellett?

Úgy vállaltam a munkát, hogy nem költözök Budapestre. Ingázom. Sokat vagyok ott, de a közéletet Pécsen és általában vidéken tapasztalom meg igazán. Sőt, a rendszerszintű problémák is jobban láthatóak Pécsen, mint például Budapesten. Baranyából jobban megtapasztalom a vidék, az aprófalvak problémáit is, mint a fővárosban.

Ön kimaradt a karácsonyi TV-ostromból. Nem volt Budapesten? Vagy nem is tudott róla?

Nem véletlen, hogy kimaradtam.

Nem fogok zárt ajtót megrohamozni és a földön sem fogok feküdni soha: ezek szerintem nem célravezető akciók.

De nem bántok egyetlen ellenzékit sem, mindenki úgy küzd, ahogy tud. Parlamenti eszközökkel is lehet eredményesen képviselni a választókat. Ugyanakkor kell a Parlementen kívül is politizálni. Például Martonfa esetében is utcai megmozdulásokkal tudtuk megakadályozni a menekülttábort. És nem kellett magunkat a földhöz verni.

Rácsatlakoztak az össznépi kormányellenes tüntetésre Pécsen, de igen sajátosan, tulajdonképpen rászervezetek a Momentumra és megpróbálták ellopni a show-t. Hogy érzi: sikerült? Egyáltalán: elegáns volt ez a lépés?

Nem akartuk ellopni a show-t. Jeleztük a szervezőknek, hogy mi is felszólalnánk, de ezt nem engedték meg, amit akkor nem is értettünk: hiszen a rabszolgatörvényt egységesen elítéljük.

Csak később esett le, hogy ez tüntetésnek indult, de kampányrendezvény lett. Nem csak mi érzetük, hogy picit megvezettek minket.

Mi demonstrálni mentünk egy gyalázatos törvény és a Fideszes arrogancia miatt, nem pedig azért, hogy biodíszletként „tömeget” produkáljunk egy a baloldali által is támogatott jelölt mögé.

Keresztes László Lóránt 2

Ön korábban többször is azt mondta, hogy mind a jobb, mind a baloldal lejáratta magát Pécsen, illetve az országban. Akkor ezek szerint Péterffy Attilát, aki a DK és az MSZP jelöltje/támogatottja, nem támogatják?

Mi csak olyan jelöltet tudunk támogatni, aki balról, jobbról független és számunkra vállalható programmal áll elő. Vicze Csillát olyan pécsi közéleti szereplőnek gondolom, aki hiteles lenne, ha elvállalná.

Pletykaszinten eddig is mozgott a városban, hogy Vicze Csillát látnák szívesen a polgármesteri székben. Tárgyaltak már vele?

Beszélgettünk már vele. Jól is ismerem, hiszen együtt dolgoztunk a pécsi közgyűlésben is.

Ön szerint nem nem ok az aggodalomra vele kapcsolatban az, hogy egy évet alig húzott ki a Közgyűlésben képviselőként, mert saját bevallása szerint “nem erre számított”, és a helyi ügyek helyett is inkább a világproblémák felé fordul, mint pl. a felmelegedés; klímaválság, és még Világháborús érzése is van?

Gondolkodj globálisan cselekdj lokálisan – szól a mondás. Az éghajlatváltozás pl. villámárvizek képében jelen van Pécsen is. Előnynek tartom a globális szemléletet és látásmódot, nem hátránynak. Vicze Csilla szimpatikus jelölt lenne, akit szívesen támogatnánk, de egyelőre hivatalosan még nem döntöttünk.

Péterffy Attilát akkor biztosan nem favorizálják?

Eléggé riasztó volt, ahogy Puch László demonstratíve lengette ott azt a zászlót az első sorban. Puch például biztosan nem a változás garanciája, párszor már becsapták az embereket. Pont úgy, ahogy a Fidesz is.

A múlt árnyait távol kell tartani a hatalomtól.

Péterffy Attilával pedig még nem beszéltem, de hamarosan fogok. Utána tudok véleményt mondani.

És Vicze Csilla (pad)társáról, Kővári Jánosról mi a véleménye?

Kővárit nem tartom esélyes és hiteles jelöltnek. Sok mindenben, sőt kétharmad részben egyet lehet vele érteni, de azt nem tudom megbocsátani, hogy ő is a fideszes kétharmad része volt 2010-2014 között. Akkoriban sok olyan törvény született, ami hátrányosan érintette az önkormányzatokat és ebben neki is része volt.

Keresztes László Lóránt 3

Tíz éve vezeti a Fidesz Pécset. Hogyan látja azóta a várost, és mi a véleménye Páva Zsoltról?

Rendkívül gyenge kezű vezetőnek tartom, aki egy báb. Úgy tűnik, mintha nem lenne birtokában a hivatalos jogosítványainak, vagyis mintha nem ő hozná meg a döntéseket. Páva Zsolt politikai súlya egyébként jól tükrözi a város jelenlegi szomorú helyzetét, teljes leszakadását is.

Pécs legrosszabb 10 évét tudhatja maga mögött rengeteg elhibázott döntéssel és nagy lehetőségek kihagyásával.

Úgy gondolom, a Fidesz becsapta a pécsieket, és pontosan azt művelték a várossal, amit a szocialisták 2009 előtt.

Bár vita van a számok és az okok között, de tény: van elvándorlás Pécsről. Az LMP hogyan tartaná itt a fiatalokat?

Csökkent ugyan az elvándorlás üteme, kicsit nőtt a visszatelepülés, de még mindig sokkal többen mennek el, mint amennyien visszajönnek. A fideszes kormány szándékosan alacsonyan tartja a munkabéreket, ezért nem lehet megélni a tisztes munkából. És ezt súlyosbították még a rabszolgatörvénnyel is. Munkaerő hiány van, de azért, mert inkább külföldre mennek dolgozni az emberek, mert ott több pénzt tudnak megkeresni.

Mit tennének, hogy ez ne így legyen?

Pécs számára vannak lehetőségek. Ki kellene használni az egyetem nyújtotta előnyöket: a tudásipar húzóágazat lehetne. A városnak az egyetemmel kell összefogni, és támogatni kellene a fiatalokat mind lakáshoz jutásban, mind vállalkozás indításában. Reális esély, hogy Pécsből regionális közlekedési központ legyen, ami például buszgyártást is jelenthetne helyben. A fenntarthatósága épülő városfejlesztésre lenne szükség, aminek az elméleti és gyakorlati alapjait már 2014-ben letettük, ott az anyag a városvezetés előtt, a Közgyűlés is rábólintott. És kiegészítő bevétel-termelőként komolyabb szerepet kellene szánni Pécs egyedülálló történelmi, kulturális, vallási örökségének, ami olyan, hogy még Bécsnek sincs. Ám jelenleg mégcsak koncepció szintjén sem foglalkozik ezzel senki a városban.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter