Ezentúl a turisták szemetében kell turkálni Pécsen

Az Afrikai sertéspestissel kapcsolatos fertőzésveszély miatt ugyanis kötelező a kuka kommandó minden szállásadónak.

Minden fertőzött országból érkező turista szemetét át kell majd vizsgálni és a gyanús élelmiszereket el kell különítenie a szállásadóknak – értesült az OK!PÉCS. Az üggyel kapcsolatban több mint 200 pécsi szállásadó kapott figyelmeztetést a pécsi fő állatorvostól.

hirdetés

Mostantól semmi sem maradhat titokban azokban a pécsi hotelekben és szállásokon, ahol az afrikai sertéspestissel érintett országokból érkezik vendég, vagyis

  • a Román,
  • Cseh,
  • Ukrán,
  • Lengyel,
  • Lett és
  • Litván

vendégek komoly átvizsgálásra számíthatnak. Ráadásul a Baranya megyei kormányhivatal állategészségügyi részlege a szállásadóknak szánt levele szerint, ha ilyen vendég érkezik akkor haladéktalanul értesíteni kell a hatóságot, akik kivonulnak a fertőzés veszély elhárítására.

level1

level2

Egyelőre csak arról kérnek nyilatkozatot a szállásoktól, hogy fogadnak-e vendéget a pestissel érintett országokból.

Ez a lépés egyébként teljesen felesleges volt, ugyanis az internetes szállásfoglalási oldalakon tiltják a vendégkör megválogatását, vagyis nyilvánvaló, hogy minden szállás érintett a fertőzés terjedésének megelőzésében.

Több szálleshelyet és hotelt megkerestünk, névvel senki nem nyilatkozott. Van pécsi hostel, amely lapunktól értesült a felhívásról.

„Nem tudunk erről semmit, szoktak jönni vendégek ezekből az országokból, nem szívesen turkálunk a szemetükben, de ha ez a szabály akkor teljesíteni fogjuk”

„Baromság, lehetetlen kivitelezni, én nem fogok kutatni a szemetünkben” – mondta egy másik apartmantulajdonos, akinek több itt tanuló ukrajnai bérlője van, akik rengeteg húsárut élelmiszert hoznak magukkal otthonról.

„Életszerűtlen az egész, nem tudom, hogy lehet ezt kivitelezni, de ha a hatóság így kívánja megpróbálunk eleget tenni a késésnek” – mondata azt egyik pécsi hotel tulajdonosa.

Vagyis mostantól indul az intézményesített kukázás, a vendégek véres tamponjai és használt óvszerei közül kell kiturkálni a megrágott szalámikat, kolbász darabokat és virslicsücsköket.

Hogy pontosan mi a teendő fertőzésgyanús húsokkal az még nem világos, az állategészségügy erről hamarosan újabb értesítést postáz, amelyben konkrétumok is lesznek  – állítják.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter