Ezért állapodott meg az Összefogás Pécsért és a Fidesz

A Pécsi Újságban megjelent egy giga hosszú interjú, amelyben Kővári János és Vári Attila részletesebben is beszélnek arról, miért állapodtak meg egymással, és miért nem indul el külön az ÖPE, ahogy azt korábban ígérték.

A teljes interjú IDE KATTINTVA olvasható, mi most csak a legizgalmasabb részeket szedegettük ki a meglehetősen hosszú, már-már novella terjedelmű cikkből.

hirdetés

Miért együtt, és mit akarnak?

“Aki az ÖPÉ-vel szövetkezik, az a lokálpatriotizmussal köt szövetséget, azaz az egyesület jelöltjein keresztül a valódi pécsi civilekkel lép egységre az álcivilekkel szemben” – indokolta Vári Attila, hogy miért lépett szövetségre egymással a Fidesz és az ÖPE. Hozzátette: “az Összefogás Pécsért Egyesület az elmúlt években mindig partner volt, és következetesen kiálltak az elveik mellett. Neki ez teszik, egyetért vele, és meggyőződése, hogy minden pécsire szükség van, aki tenni akar a városért, saját jövőjéért, álmai, céljai megvalósításáért. Ő pedig ebben akar segítsége lenni minden pécsi családnak, álljon bárhol, bármelyik oldalon a politika világában.”

Kővári János úgy indokolt, hogy “az ÖPE egy komoly szövetséget szeretne létrehozni azokból az erőkből, akik képesek egy fenntartható várost építeni. Egyértelművé vált az elmúlt években, hogy ezt a célt a balliberális oldal pártjai és a Jobbik elképzelésekkel és a szükséges erőforrásokkal sem tudnák szolgálni.

– A Fidesz-KDNP azonban fogékony volt a javaslatainkra, amikor a város gazdasági fellendítéséért kellett dolgozni, s akkor is, amikor a zöldebb város érdekében volt szükséges lépéseket hozni” – magyarázta az ÖPE ex-polgármesterjelöltje.

Kővári szerint “minden akadály elhárult az elől, hogy Pécs egy sikeres, élhető, fenntartható város legyen”, “a város pénzügyi helyzete javult, de tartós egyensúly csak a városüzemeltetés költségeinek csökkentésével érhető el, méghozzá jelentős korszerűsítések révén.

– Egyetértünk abban is, hogy további gazdasági szereplők jöhetnek a tervezett fejlesztések és a zöld gazdaság más terén is, amelyek munkahelyeket és adóbevételeket is hoznak – tette hozzá.

Vári Attila “széles szövetségről” beszélt.

– A következő évtized programját úgy alakítjuk ki, hogy minden pécsit megkérdezek, vagyis közösen írjuk azt, s ha végig is csináljuk, akkor egy győztes csapat programjává válik. A pécsieké lesz minden elemében – magyarázta.

Vári nem üzenget a pécsieknek

Arra a kérdésre, hogy “mi a pécsiek számára szóló legfontosabb üzenete, miért szavazzanak” Vári Attilára, a polgármester-jelölt azt válaszolta, hogy:

– Üzenet? Inkább figyelem irántuk, családjaik, gyermekeik, szüleik, nagyszüleik iránt. Én annyi szeretet kaptam sportolóként, hogy a figyelemmel, a megbecsüléssel és a becsületes munkával kell, hogy megháláljam, vagy inkább visszaadjak valamit abból, amit kaptam. A szeretetből. Szerencsére a múlt örökségével, csőddel, adóssággal leszámoltunk már, itt az ideje, hogy a siker korszaka köszöntsön rá Pécsre – fejtegette, majd hozzátette: Az erős csapatban hisz, ezért ide is hív mindenkit.

Kővári János szerint ugyanakkor azért szavazzanak a pécsiek erre a szövetségre,

“mert jelöltjeink eddig is aktív résztvevői voltak a pécsi társadalmi életnek, nem idegen tőlük, hogy tevékeny részt vállaljanak egy közösségért. Ez arra is garanciát jelent, hogy minden, amit jelöltjeink tesznek, az a pécsiek bevonásával történne. Részben településrészi döntéseket előkészítő testületeket létrehozva, részint pedig megerősítve az egyetem, az egyházak, a gazdasági szereplők és a civilek kapcsolatát” – mondta.

Tíz évre terveznek

Az már korábban is kiderült, hogy a Fidesz, illetve Vári Attila nem öt, vagyis nem egy ciklusra; hanem tíz évre tervez. Ezt most újra megerősítette ebben az interjúban is.

“Pécsnek minden esélye megvan arra, hogy a XXI. század magyar sikervárosa legyen. Mi, pécsiek kiböjtöltük ezt, s megérdemeljük, hogy a jövőben ne csak Debrecennel, Győrrel példálózzon bárki is az országban, hanem Pécs is ott legyen a sikeresek között – magyarázta Vári, aki nem kisebb célt fogalmazott, meg mint azt, hogy Pécs felkerüljön a vilégtérképre. – Ha úgy tetszik, tiszta lapot nyitunk. A gazdaságban a minőségi fejlesztésekkel, s az egyetem innovációs lehetőségeivel, valamint egy európai régióközpont kialakításával kell foglalkoznunk, és javítanunk kell az életminőségen, amelybe oktatás, sport, kultúra és környezet egyaránt beletartozik. Egy jókedvű vagy inkább derűs város közösségét kell összekovácsolnunk, mert azzal válunk majd vonzóvá a turisták vagy éppen a befektetők részére. Legfőbb vágyam, hogy városunkat felírjuk a világtérképre.”

Kővári megismételte a 10 éves, 150 milliárdos programját, amit a Fidesz is támogat Pécsen. Emellett igen konkrét tervei is vannak.

– Egyik fontos célkitűzésünk, hogy a helyiek helyben legyenek képesek eladni portékáikat. Rendszeres helyi piacok tartásával és erősítésével ez az élelmiszer gazdaság területén már megindult. De hasonló terveink vannak a helyi iparcikkekkel is. Fontos, hogy a közteherviselés szabályozása is úgy alakuljon át, hogy a helyben hosszú ideje működő vállalkozásoknak kedvezményeket nyújthassunk. Ugyanilyen fontos, hogy a helyieket a Pécsett és környékén előállított termékek, áruk, szolgáltatások megvásárlására ösztönözzük különféle programokkal. Számos példa van erre Európa-szerte, ezeket a jó példákat szeretnénk városunkban is meghonosítani. A cél, hogy azt, ami megvan helyben, ne máshonnan hozzuk Pécsre; legyünk minél inkább önellátóak – magyarázta.

Kővári szerint a “Komány támogatásával egy évtizeden belül megújulnak az utak, a parkolási rendszer, a viziközművek.
Mindezek az új technológiák és beruházások gazdaságfejlesztő hatásúak is, így jelentős számú munkahelyet is teremtenek. Természetesen ezeken kívül más területen is segíteni kívánjuk a pécsi kkv-kat, akiknek értékesítési lehetőségeket alakítunk ki és tőkealappal járulnánk hozzá fejlesztéseikhez, s az innovációs képességeik javításához”.

Hátszél: Orbán Viktor

Vári Attila hangsúlyozta, tudja, hogy a következő 10 év pécsi tervei csak kormányati támogatással valósulhatnak meg, mint ahogy az is, hogy Pécs felkerüljön a gazdaság világtérképére. Szerinte ebben Orbán Viktor is partner lesz!

– Tudom, ez nem megy egyedül, ezért is hívom szövetségbe az ÖPÉ-t és a pécsi polgárokat egyaránt. És ezért fogom szövetségesül hívni a magyar kormányt és személy szerint a miniszterelnököt is – erősítette meg, nagyon finman utalva arra, amit már megírtunk, hogy Vári azért évente kétszer-háromszor négyszemközt is egyeztet Orbán Viktorral, ami csak egy igen szűk “klubnak” adatik meg – állítólag.

Közös város-egyetem irányítás?

Végül Vári kitért az egyetemre is, amely nélkül Pécs nem lehet az, ami.

– Az egyetem tudásbázisára alapozva egyre több és magasabb értékű, vagyis jobban fizető munkahelyet hozzunk létre Pécsett. Az elmúlt időszakban több jelentős nemzetközi cég is Pécset választotta, gyárat vagy szolgáltatóközpontot telepít, telepített a városba. Rendszeres egyeztetések zajlanak majd, összehangoljuk projektjeinket, s bizonyos tekintetben közösen irányítjuk a várost és az egyetemet a jövőben. Amint említettem: egy csapat vagyunk, közösen kell dolgoznunk, hogy Pécset sikerre vezessük – tette hozzá.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter