Ezért lett mostantól biztoságosabb és gyorsabb a betegellátás a pécsi Klinika Központban

Új, rendkívül modern lélegeztetőgépeket szerzett be a PTE Klinikai Központ közel százmillió forintért.  A tizenhat korszerű gép jelentősen növeli a betegbiztonságot, ezáltal pedig rövidítheti az intenzív osztályon töltött napok számát a betegek számára – tudatta az egyetem.

 A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet 16 ágyon lát el súlyos, intenzív ellátást és folyamatos lélegeztetést igénylő betegeket. Az osztály ágykihasználtsága folyamatosan a maximumot súrolja, különösen influenzás és tüdőgyulladásos időszakokban.

hirdetés

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának lehetősége nyílt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt konszolidációs program keretében többek között betegbiztonság növelését támogató eszközökre pályázni, így új lélegeztetőgépek beszerzése valósulhatott meg. A közel százmillió forint értékben beszerzett gépek minőségük és tudásszintjük révén a következő tíz évben meghatározó szerepet látnak el a súlyos állapotú, lélegeztetést és intenzív osztályos ellátást igénylő betegek gyógyításában.” – hangsúlyozta az elnök.

Számos orvosszakmai előnye van az ultramodern lélegeztetőgépeknek, melyeket Bogár Lajos professzor, a PTE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója részletezett: „Az eszközök gyorsíthatják a betegek gépi lélegeztetésről való leszoktatását, könnyítik a betegek együttműködését a mesterséges lélegeztetéssel, támogatják a beteg saját légzését, és egyszerű kezelhetőségüknek köszönhetően a mindennapi gyakorlatban és vészhelyzetben is hatékonyan segítik a kezelőorvosok és nővérek munkáját. A korszerű berendezések használata nagyban növeli továbbá a betegbiztonságot, ezáltal rövidítheti az intenzív osztályon töltött napok számát a betegek számára.” – tájékoztatott a professzor.

Az információs technológiai fejlődés az orvostudományban is nagy szerepet játszik, így elengedhetetlen, hogy a modern gépek képesek legyenek arra, hogy minden mért és beállított paraméterüket automatikusan küldjék az egyetem egészségügyi és betegkommunikációs informatikai rendszereibe. Az új eszközök révén már ez is megvalósul.


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter