Ezért vagy olyan önző

Pécsi kutatók saját módszert dolgoztak ki a Machiavellizmus vizsgálatához és a háttérben meghúzódó okok felderítéséhez.

A Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének kutatói úgy tűnik, hogy megfejetették az önzőség okát. Bereczkei Tamás vezette kutatócsoport egy szimulált pénzügyi tranzakciókon alapuló játékot talált ki, és eközben megfigyelték, hogy ki, hogyan reagál a partner fair vagy nem fair lépéseire. A kutatók kíváncsiak voltak egyrészt arra, hogy a résztvevők jutalmazni vagy épp büntetni fogják-e a partner válaszlépését és viselkedését, másrészt arra is, hogy ha kedvező helyzetbe kerülnek, fair módon járnak-e el vagy inkább kihasználják a másikat. A játék közben az agyműködést is megfigyelték.

hirdetés

Az eredmények szerint, amikről a Medical Daily is beszámolt, az önzőségre hajlamos emberek agya másképpen működik, mint a többieké. Így például nagyon aktív az agy azon területe, amelyik gátolja az ösztönös fair viselkedést azokban a helyzetekben, amelyekben erre nagy szükség volna az együttműködő kapcsolatok kialakításához.

A kutatók azt is feltételezik a vizsgálatok alapján, hogy bizonyos embereknél „be van programozva” az önzőség. Vagyis ezek az emberek hajlamosak másokat kihasználni, ha van motivációjuk és lehetőségük rá.

hirdetés
hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter