Ezért van csöndben Matyi Dezső?

A kormányközeli Napi Gazdasághoz szivárgott ki az a jelentés, amely alapján az MLSZ  nem engedte az első osztályba a PMFC-t. Ez az a dokumentum, aminek a nyilvánosságra hozatalához a pécsi klub tulajdonosa nem járult hozzá

A lap szerint ugyan valamennyi kizárt klub ügyei neccesek, de ezek közül is a PMFC a leginkább kesze-kusza.

hirdetés

– Ha csak a klubot működtető gazdasági társaság mérlegadatait nézzük, még azt is gondolnánk, minden rendben van. Ám úgy tudjuk, az MLSZ ennél mélyebbre ásott, a tulajdonosi körre is kiterjesztette a vizsgálódását – írják a cikkben.

“Alapos oka lehetett erre. A társaságok mögött végtére is egyetlen személy áll: Matyi Dezső. Az ismert üzletember 2007-ben nagy tervekkel szállt be a pécsi labdarúgásba, de legfőképpen azzal szerzett magának hírnevet, hogy követhetetlenül váltogatta a PMFC edzőit, nyolc év alatt tizenkettőt is „elfogyasztott”. Úgy tűnt, Matyi Dezső maga sem tudja, mit akar, 2013. december 27-én bejelentette, nem finanszírozza tovább a pécsi labdarúgást, amit konkrét intézkedés nem követett, egészen 2014 nyaráig, amikor Matyi már azt közölte, mégis marad.”

urania_roadbloc_01

Nos, a PMFC-t rafináltan működtette Matyi Dezső – írja a Napi Gazdaság. A klubnak három cég (Sorvezető Kft., Európa Kiadó Kft. és Pécsi Direkt Kft.) a tulajdonosa. Ezek közül a tényleges finanszírozást a csupán egyszázaléknyi hányaddal bíró Pécsi Direkt Kft. látja el, amellyel szemben azonban a közelmúltban jogerős felszámolási eljárás indult meg. A többségi tulajdonos szerepét a Sorvezető Kft. tölti be, amely viszont évek óta semmilyen érdemi tevékenységet nem végez, a futballklubban fennálló üzletrészén kívül más vagyona nincs. A PMFC mérlegét csupán több száz millió forintos saját cégcsoporton belüli követeléssel lehetett a pozitív tartományba feltornázni, ennek azonban realizálására maga a pécsi gazdasági társaság sem számít 2015-ben sem. Tartozás tehát van, jelentős vagyon ellenben nincs, e kontraszt feloldására híreink szerint még olyan labdarúgó játékjogának értékesítésével is kalkuláltak, aki nem is tartozik a klub kötelékébe.

A lap úgy tudja, az MLSZ végső soron arra a megállapításra jutott, hogy a valós helyzet alapján a futballcég valós tőkeértéke mínusz 250 millió forint alatt lenne. Ez alapján igencsak indokolt kétségbe vonni, hogy a pécsi klub képes lesz-e teljesíteni a kötelezettségeit; ez a helyzetelemzés vezetett ahhoz, hogy a PMFC licenckérelmét végül elutasították.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter