Ezért van sokkal könnyebb helyzetben az ellenzék Pécsen, mint a Fidesz

Öt pontban foglaljuk össze, miért örülhetnek az ellenzékiek, és mitől tarthatnak a fideszesek Pécsen. És van egy ráadás is!

Nem túlzás azt állítani, hogy az idei őszi választás a Fidesz számára sokkal nehezebb lesz, mint bármi eddig Pécsen (is). Ez egyben azt is jelenti, hogy az ellenzéknek sokkal könyebb dolga van, ha sikeres akar lenni. Öt pontban foglaljuk össze, hogyan jutottunk erre a következtetésre, és van egy hatodik pont is, amelyet nem árt tudni.

hirdetés

1. 10 év lesz mérlegen

A Fidesz, pontosabban a fideszes városvezetés elmúlt 10 évéről döntenek ősszel a választók. Vagyis azt teszik mérlegre, hogy az eddigi tapasztalataik alapján elégedettek-e a városvezetéssel, vagy nem. Jó-e az az irány, ami eddig jellemezte Pécset, vagy mást akarnak. Nagyon leegyszerűsítve a Fidesz ellen szavaznak most ősszel. Ezért nem igen számít, kik, milyen erősek és milyen képességű emberek vannak az ellenzéki oldalon.

2. Ígérni mindig könnyebb, mint teljesíteni

Reményt árulni; szebb jövő villantani; sok olyat mondani, ami tetszik az embereknek nagyon könnyű. Ennél lényegesen nehezebb beváltani az ígéreteket és úgy vezetni egy várost (vagyis kormányozni), hogy azzal a többség egyetértsen.

3. A múltat megbocsátották

A politikai emlékezet különösen rövid és megbocsátó. Ez talán a mostani EP-választás eredményeiből is teljesen világos lehet: Gyurcsány Ferenc (és felesége) újra sztár. Mindez azt jelenti, hogy Pécsen már senki nem emlészik, és ha igen, akkor sem érdekli, hogy mi volt 10 évvel ezelőtt. Ki, milyen hibát, gazemberséget, trükköt követett el. Megbocsátották a múltat és kész, most tovább akarnak lépni.

4. Az újdonság varázsa

Az újdonság és a változatosság ereje döntő fontosságú. Az a párt, amelyik nem tud időről-időre megújulni; nem tud időről-időre új célokat és pozitív üzeneteket megfogalmazni, amelyek találkoznak az emberek érzéseivel, az elvérzik (mint az LMP). A pécsi, fideszes városvezetés alaposan becsontosodott az elmúlt 10 évben, mindehhez pedig társult egy már-már paranoid típusú pánikbetegség is, ami a kommunikációt a haverokra redukálta, és azt is csak kijelentő módban. A gond csak az, hogy egyelőre nem tudni, mennyi haver maradt (vagyis biztos szavazó).

5. Fiatalok

Az ellenzék körül megjelentek a fiatalok is, akiket szinte bármi jobban érdekel, mint a politika – gondolták sokan. Ez nagyjából igaz is, ám még ha kevesen is vannak a nagy szavazótömeghez képest, ez a relatíve kevés is sok lehet most. Így a Momentum be tudja vinni azt a pár százalékot, ami feltétlenül kell a győzelemhez. (Eközben a Fidesznél a pécsi fidelitas maximum pofozógépnek jó.)

Bónusz: Kormányzás és érdemi városvezetés nélkül is győzhet újra az ellenzék 5 év múlva Pécsen

Aki most ősszel az ellenzéket választja, az 10 évre választ – véleményünk szerint, ezt jó, ha tudja. (Ez visszafelé nem igaz, mert a Fidesznek már megvan a két ciklusa.) Ugyanis valós kormányzás, valós városvezetés nélkül is túl lehet élni majd a ciklust, még úgy is, ha netán kisebbségbe szorul az ellenzék a Közgyűlésben. Nem kell ugyanis más csinálniuk, mint “feltárni” és kellően részletesen bemutatni a Fidesz bűneit. Ehhez pedig minden helyi és országos média segítség és támogatás meglesz majd.

Ezen vélt vagy valós “bűnök” feltárása pedig annyira elviszi majd a városi közbeszédet, hogy a valós munkára senki nem figyel majd, így elegendő lesz 2023 körül új célokat megfogalmazni. Ami, ha tetszik a választók többségének, márpedig tetszeni fog, hiszen addig lényegében csak a fideszes “botrányokkal” fognak találkozni; akkor újabb 5 évre szavaznak majd bizalmat az ellenzéknek.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter