Ezt a pécsi festményt vette meg az állam 4500 millióért

Pontosabban ez a festmény lógott egy pécsi lakás falán. Az akkori tulajdonosoknak viszont fogalmuk sem volt, mit néznek minden nap. Tiziano világhírű festőművész alkotását most a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg.

Megvásárolta a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében – közölte honlapján csütörtökön az MNB. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek.

hirdetés

A most megvásárolt Tiziano-kép a hazai magángyűjtemények legértékesebb festménye volt, művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, mielőtt 2005-ben felbukkant a Nagyházi Galéria aukcióján. Akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotásáról van szó. A képet Pintér Gyula vállalkozó vette meg 140 millió forintért, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe. Később a művész saját kezű változtatásai sorát kimutató röntgenfelvételek, és a modenai hercegi gyűjtemény leltári leírása igazolta, hogy Tiziano művéről van szó.

Az Értéktár Programra egyébként az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. Eddig 7,8 milliárd forintért vásároltak már  műtárgyakat és gyűjteményeket.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter