Ezzel emlékezik meg a város ’56 pécsi hőseiről

Ez a szobor a Tettyén áll majd, úgynevezett “Büszkeségpontként” és a remények szerint “az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi hőseinek, a ‘Mecseki Láthatatlanoknak’ állít örök emléket”.

1956-os emlékév kapcsán parkoltatott már tankot az önkormányzat a pécsi főtéren, sőt még egy képregényt is kiadtak a város saját ’56-os hőseiről, a Mecseki Láthatatlanokról. Ezzel azonban nincs vége az emlékezésnek, szobrot is állítanak ugyanis a pécsi hősöknek.

hirdetés

Egy tankot parkoltat a pécsi önkormányzat a Széchenyi téren!!! – OK!PÉCS

És egy képregényt is kiadtak 1956 hatvanéves évfordulója miatt Pécsen.

Az igen érdekes kinézetű alkotást Kuti László szobrászművész készítheti el és a műleírás szerint “szabálytalan formáival, egyedi „vörös tardosi mészkő” anyagával, szabálytalanul illeszkedő idomaival jelképezné a Mecseki Láthatatlanok egyedi harcmodorát”.

Így fog kinézni a mű:

mecseki láthatatlanok látvány1

A csütörtöki Közgyűlés döntött a szoborról, eszerint “Pécs számára is kiemelten fontos, hogy az 1956-os eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító úgynevezett ”Büszkeségpontokat” hozzon létre. Az Önkormányzat új emlékmű állítását tervezi, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi hőseinek, a „Mecseki Láthatatlanoknak” állít örök emléket.”

A tervezett szobor a Tettyén áll majd, ami a bírálók szeirnt “nemcsak impozáns befogadó terület, de – mint a Mecsek része – szimbolikus helyszínként is értelmezhető”.

Az 1,2 méter magas, 2,6 méteres átmérőjű szobor kivitelezési költsége 3,9 millió, amit az önkormányzat pályázati pénzből finanszíroz.

A tervek szerint a szobor ünnepélyes felavatására 2016. november 22-én kerülne sor. És itt egy kézzel rajzolt skicc is a részletekről:

mecseki láthatatlanok2

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter