Felhígult a modern város: még ritka hangszerekre is jut a 24 milliárdból

Meglehetősen felhígultak a Pécsi Tudományegyetem Modern Városok Programhoz kapcsolódó fejlesztései. A fő cél az lett volna eredetileg, hogy minél több külföldi hallgató jöjjön Pécsre, ezzel szemben olyan karnak is jut(ott) a pénzből épületfelújításra, ahol nincs is idegennyelvű képzés. Ja és hangszervásárlásra is futja.

A PTE közleményben tudatta, hogy a közelmúltban felállt a Modern Városok Program előkészítését, majd lebonyolítását végző projektszervezet, amely az elmúlt hónapokban lefolytatta a szükséges egyeztetéseket, és meghatározta a fejlesztés főbb irányvonalait. Az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus a közelmúltban elfogadta ezeket a számokat, a fejlesztés részleteit tartalmazó előterjesztést. Korábban Dr. Bódis József, a PTE rektora úgy nyilatkozott, hogy „az alapvető cél az, hogy a jelenleg a PTE-n tanuló mintegy 80 ország 2700 külföldi hallgatójának létszámát 2020-ra 5000 körülire emeljük.” Azt is elmondták még a februári sajtótájékoztatójukon, hogy azokat a területeket fejlesztenék, ahol idegennyelvű képzés folyik.

hirdetés

A friss közlemény szerint a 24 milliárd forint jelentős részét (kb. 15 milliárdot) fordítják az orvoskar fejlesztésére, mint írják: a terület már bizonyította, hogy a külföldi hallgatók körében töretlen a népszerűsége, és a rendkívül magas oktatási színvonalat a határainkon túl is nagyra értékelik. Ennek megfelelően:

  • a pécsi orvoskar új oktatási épülettel gazdagodik, és a jelenlegi elméleti tömb, az azt körülvevő park is teljes körűen megújul – közel tizenegymilliárdból.
  • a Klinikai Központ több épülete is korszerűvé válhat mintegy négymilliárd forintból, amely révén természetesen a betegek és hozzátartozóik komfortérzete is jelentősen emelkedhet majd.
  • a magasan kvalifikált, külföldre került oktatók és kutatók hazacsábítására is fordítanának a támogatásból.

A fennmaradó 9 milliárdból a Műszaki és Informatikai Kar új műszaki laborépülettel gazdagodik a Boszorkány úti telephelyén. Felújítják a Balassa János és a Damjanich Kollégiumokat, és átesik egy ráncfelvarráson a Hunyor Vendégház is. A Közgazdaságtudományi Kar University Business Centerrel, a jogi kar nemzetközi kommunikációs teremmel bővül és a BTK-n is várható fejlesztés. Itt látható a cél, ezeken a pontokon a külföldi hallgatók létszámának az emelkedése várható.

Szintén a 9 milliárdból jut az Egészségtudományi Karra is, – mint ahogy azt az OK!PÉCS először megírta – az ETK fenntartásába átkerül a volt Csorba Győző Könyvtár, valamint a Szepesi és a Vörösmarty utcai campust is felújítják. Nos, az ETK-nak nincs idegennyelvű képzése, viszont – egyetemi forrásból úgy értesültünk, hogy – kihasználatlan ingatlanja annál több. A pénzből csöppen a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karnak is, ahol szintén nem tobzódnak a külföldi diákok, de el is érkeztünk a csúcshoz: a Művészeti Kar olyan hangszereket vásárolhat, melyek nemzetközi szinten is ritkaságszámba mennek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter