Félidőben megbukhat Tóth Bertalan, az MSZP elnöke?

Az őszi önkormányzati választás után tisztújító kongresszust tart az MSZP, így gyászos szereplés esetén Tóth Bertalan félidőben távozhat a párt éléről — értesült a Magyar Nemzet. A kongresszusig a szocialisták minimum két EP-képviselőt és meggyőző számú polgármestert várnak maguktól az elkövetkezendő megméretéseken. Ez a jelenlegi adatok tükrében épphogy teljesíthetőnek tűnik, miközben a pártvezetés energiáit súlyos belső, illetve taktikai harcok kötik le.

Hiába szerzett két évre, a következő év júniusáig mandátumot, könnyen lehet, hogy Tóth Bertalannak félidőben távoznia kell az MSZP éléről. A májusi uniós választást követő őszi önkormányzati voksolás után ugyanis tisztújító kongresszust tartanak a szocialisták, ahol a gyászos szereplés után szinte biztosan leváltják a jelenlegi elnököt – értesült a Magyar Nemzet a párt elnökségéből.

hirdetés

A lap forrásai szerint van aggodalom az MSZP-n belül, ugyanis mivel közös Európa Parlamenti-listát állítanak a Párbeszéddel, legalább 13%-os támogatottságot kell elérniük, ha azt akarják, hogy három képviselőjük üljön majd az EU parlamentjében. Most azonban az MSZP-Párbeszéd szövetség 12-13%-on áll, tehát igen kicentizett a mérkőzés.

Az MSZP hétvégi kongresszusán döntöttek arról, hogy az EP-lista első helyén Tóth Bertalan áll, míg utána jön Ujhelyi István és Szanyi Tibor. Ez azonban semmit nem jelent, mert még a Párbeszéddel közösen is újra kell írni a listát, tehát könnyen lehet, hogy a második-hamradik helyre Párbeszédes politikus neve kerül fel.

A Magyar Nemzetnek az MSZP-ből azt mondták, Tóth nem készül Brüsszelbe, csak azért került a lista első helyére, hogy enyhítse a bekső feszültségeket, elsősorban Ujhelyi és Szanyi között. Ők ugyanis mindketten a lista élén akarták látni magukat.

(via Magyar Nemzet, Borítókép: Magyar Nemzet)


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter