Feljelenti Páva Zsoltot és Csizi Pétert a Zsolnay gyár tulajdonosa

Kertváros Konzultáció11

Ezzel fenyegetőzött Bachar Najari, amiért kedden NAV nyomozók szállták meg a gyárat. A hatóság szerint költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, Bacharék szerint tönkre akarják tenni a céget. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói szállták meg kedd reggel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi székhelyét.

hirdetés

A cégnél egy bejelentés nyomán indult átfogó vizsgálat, amelynek eredményeként több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense azt közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

Bachar Najari azt mondta, hogy szerinte tönkre akarják tenni a gyárat, és most az elmúlt három év munkája után teszik ezt meg. A tulajdonos felesége, az igazgatótanács elnöke Cséplő Petra ehhez még azt is hozzátette, hogy feljelentik Páva Zsoltot Pécs polgármesterét és Csizi Péter parlamenti képviselőt is, valamint hanganyagokat, dokumentumokat hoznak nyilvánosságra.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre múlt hétfőn azt közölte: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonkezelő vállalata.

A pécsi önkormányzat akkor úgy nyilatkozott, hogy mindössze annyit akarnak, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

A keddi közleményükben már jó adag szarkazmussal reagálták le a legújabb fejleményeket, „mi már nem lepődünk meg semmin, hiszen már korábban is voltak félelmeink. Talán ez a történés is mutatja, s érthetővé teszi mindenki számára, hogy miért volt szükség korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére, azaz védelem alá helyezésére.”

A Magyar Közlönyben megjelent rendelettel kapcsolatban a cég és fő tulajdonosi köre már februárban kifejezte fenntartásait, mivel akkori információik szerint a gyár ellen nem érkezett csőd- vagy felszámolási kérelem a Pécsi Törvényszékhez, és álláspontjuk szerint ehhez nem is volt jogalap.

UPDATE: A NAV nem talált semmit?

Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke az mondta, értetlenül állnak a vizsgálat előtt, amelyet megfélemlítési kísérletként értékelnek.

Az igazgatóság elnöke megjegyezte, hogy a vizsgálatnak közvetlen köze lehet a pécsi városvezetéshez, amely miatt jogi lépések – köztük feljelentés – megtételét tervezik, ennek részleteiről azonban többet nem kívánt elárulni.

Cséplő Petra arról is beszámolt, hogy a 17 óra körül véget ért ellenőrzés keretében a porcelánmanufaktúra mintegy negyven munkatársát hallgatták meg, közülük nyolc-kilenc alkalmazottat kísértek el a nyomozók, őrizetbe azonban senkit sem vettek. 

Tájékoztatása szerint a NAV munkatársai üzleti iratokat foglaltak le, ugyanakkor a keddi vizsgálat végeztével a nyomozóktól átvett jegyzőkönyv szerint bűncselekményre utaló jel nem merült fel.

Cséplő Petra hangsúlyozta: társaságuk szabályosan működik, az 2015-ben elért több mint 700 millió forintos árbevételével Magyarország egyik legnagyobb adófizetője, amely azonban “a pécsi városvezetés részéről folyamatos támadásoknak és lejáratásnak van kitéve”. (MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter