Felszámolnák a pécsi Jurassic-parkot

Ez Pécs egyik szégyenfoltja az egyetemi városrészben. A volt Lakits-laktanyáról van szó, ahova bementünk és egy teleszart szeméthegyet találtunk burjánzó gazzal.

Az ominózus területet 2008-ban adták el a Magasházzal és egyéb ingatlanokkal együtt a spanyol Gurpo Miltonnak, akik nagyívű ingatlanfejlesztésben gondolkodtak. A Lakits épületét lebontották és éveken át egy vállalkozó pucolta a téglát a területen. Ezen kívül más nem is nagyon történt ott, legutóbb az egyetemi fejlesztésekkel kapcsolatban vetődött fel, hogy a PTE ÁOK ott terjeszkedne, a főépület közelsége miatt ideális helyszín lenne.

hirdetés

DSC_0663

A környék is siralmas állapotot mutat, az exlaktanya mögött bezárt a Minerva Könyvtár, az MSZP is kiköltözött az illusztris Tüzér utcai téglaépületéből, a szemközti oldalon, pedig bezárt a Shell-kút. A volt laktanyaépület helyén ottjártunkkor elképesztő állapotok uralkodtak. A hajléktalanok birtokba vették a Jurassic-parkot, a bokrok teleszarva, szemét és üvegtörmelék mindenhol, olykor fejmagasságig érő gaz. A bokrok úgy túlburjánzottak, hogy a kerítésen átlógva a gyalogos közlekedést is akadályozzák.

DSC_0644

Megkerestük a pécsi önkormányzatot, hogy mit lehet ilyen helyzetben tenni. A rossz hír, hogy a kérdéses ingatlan magántulajdonban van, így az önkormányzat egyik cége sem jogosult oda, a tulajdonos engedélye, avagy a hatáskörrel rendelkező hatóság megbízása, felhatalmazása nélkül belépni, tevékenykedni. Az már jobb hír, hogy nem lehet büntetlenül szemétdombot fenntartani a város közepén: „a büntetés fajtája és mértéke attól függ, hogy milyen tekintetben hanyagolja el a tulajdonos az ingatlanát. Amennyiben azon parlagfű nő, úgy a megyei kormányhivatal növényvédelmi bírságot szab ki, míg ha az ingatlanon egyéb gyomnövény található, úgy a jegyző növényvédelmi eljárás keretében bírságot szab ki, továbbá –a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése okán – közigazgatási bírság kiszabására kerülhet sor.”

DSC_0652

Az is kiderült, hogy nem mindegy milyen gaz veri fel a területet. Parlagfű és egyéb allergén növény esetén a város jegyzője, míg olyan ingatlanok esetében, melyek parlagfűmentesek, viszont elhanyagoltak, a polgármester, jogosult és köteles intézkedni a megtisztítás iránt. Ha parlagfűvel van dolguk és a tulajdonos nem csinál semmi, akkor azonnali kényszerkaszálást rendelnek el, míg sima gaznál a polgármester dönti el, milyen intézkedéssel próbálja rábírni a tulajdonost, hogy felszámolja a dzsungelt. Alapvetően ebben az esetben is a kényszerkaszálás szokott lenni a megoldás.

DSC_0649

Ennek a költségét természetesen minden esetben ráverik a tulajdonosra.

Azt is megtudtuk, hogy nem csak nekünk tűntek fel az áldatlan állapotok, a terület tulajdonosát a téma újságírói felvetését megelőzően már felszólították az áldatlan állapotok megszüntetésére. Amennyiben ez nem vezet sikerre, elrendelik a terület kényszerkaszálását.

Közölték: „A növényvédelmi eljárás során az ingatlan tulajdonosát korábban már határidő tűzésével köteleztük a növényvédelmi munkák elvégzésére. A felhívásban foglaltaknak nem tett eleget, ezért a kötelezett költségére a hét folyamán közérdekű védekezést rendelünk el és egyidejűleg az illetékes hatóság felé bírság kiszabása iránt intézkedünk.”

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter