SENKI NE IGYON az orfűi ivóvízből!

A vízszolgálató, a DRV csak ma közölte a településen élőkkel, hogy a víz emberi fogyasztásra csak 15 perces forralás után alkalmas. Aki ivott, az menjen orvoshoz azonnal – közölték. UPDATE: Karácsony után lehet csak inni a vízből. 

Sokak számára csak ma délután derült ki véletlenül, hogy nem lett volna szabad inni az orfűi csapvízből. A szolgáltató, a DRV semmilyen lakossági tájékoztatást nem adott előzetesen – állítja több, általunk megkérdezett orfűi, a polgármesteri hivatalban érdeklődtek, ott nyomták a kezükbe ezt a papírt:

hirdetés

DRV

Ebben az áll, hogy fertőtlenítik a rendszert, és emiatt,

minimum 15 perces forralás után szabad csak inni a vízből!

Hogy mi ez az egész, meddig tart, arról semmilyen tájékoztatást nem kaptak az Orfűn élők a szolgáltatótól.

– Az egyik szomszédom szólt, hogy nehogy igyunk a vízből, mert veszélyes. A feleségem és a két gyerekem sajnos egész nap ezt itták. Amikor felhívtam a DRV-t, azt közölték, hogy akkor menjünk orvoshoz, ők nagyon sajnálják – dühöngött A. Tamás, aki állítja, sem ő, sem közvetlen, helyi ismerősei nem kaptak semmilyen értesítést a szolgáltatótól korábban.

A facebookon is terjed az ügy, többen ott méltatlankodnak – egyelőre úgy néz ki, teljesen jogosan.

várszegi

UPDATE (2017.12.22 – 14:50): Karácsony után lesz forralás nélkül is iható a víz

A DRV reagált a kérdéseinkre. A szolgáltató azt írja,

A december 16-17-i hétvégén lakossági panasz érkezett a Társasághoz Orfű településről, melyben az ivóvíz zavarosodását kifogásolták a Felhasználók. A DRV Zrt. 2017.12.18-án hétfőn azonnal elvégezte a hálózat mosatását és a fertőtlenítőszer adagolását is megemelte.

Kedden laboratóriumi vizsgálat céljából vízmintavételezés történt a kút nyers vízéből, valamint a hálózatba táplált és hálózati vízből. A hálózati mintavételi ponton az eredmények

kifogásoltságot mutattak talajhoz és a csőhálózati biofilmhez kötődő, nem patogén, de az ivóvízben nem kívánatos baktériumok tekintetében,

amely miatt 2017.12.21-én ismételt mintavétel történt, illetve megkezdődött a teljes hálózat újabb intenzív mosatása, melyet követően december 21-23 között újabb mintavételeket végez a Társaság. A beavatkozások megkezdésével egyidejűleg a

Katasztrófavédelem és a Baranya Megyei Kormányhivatal illetékes járási Népegészségügyi Osztálya is értesítésre került.

A DRV Zrt. a mintavételi eredmények kézhezvételét követően rögtön tájékoztatta a település polgármesterét, valamint szórólapon és kihelyezett tájékoztatókon hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy az ivóvíz 15 perces forralás után fogyasztható, valamint lajtos kocsival is biztosítja a Felhasználók számára az ivóvizet a településen a korlátozás visszavonásáig. A lakosságot hozzáférhető helyeken (PMH, élelmiszerbolt) kifüggesztett levéllel értesítjük a tartály helyéről és az ivóvíz vételezés időpontjáról.

A vezetékes víz ivóvíz célú (forralás nélküli) felhasználásának egészségügyi hatására vonatkozóan a népegészségügyi hivatal elmondta, hogy

a vízben talált baktériumoknak közvetlen élettani hatása nincs, a vízforralás elrendelésére az egészségügyi hatósággal egyeztetett módon megelőzésképpen került sor. Vízforralás után a víz teljes biztonsággal iható még a csecsemők részére is.

Egyéb felhasználásra, pl. fürdésre a víz alkalmas, véletlen lenyelése nem veszélyezteti senki egészségét.

A szolgáltató folyamatosan végzi a beavatkozásokat, és ellenőrzi a víz minőségét, melyet az egészségügyi hatóság részére továbbít, a területi háziorvost is tájékoztatta.

A jelenlegi helyzet feloldása hivatalosan Karácsony után, szerdán várható.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter