A Fidesz összehozta a plakáttörvényt, az Együtt egyik vezetője kilépett a pártból

Van köze egymáshoz a két eseménynek. Az Együtt-es politikus szerint nyomást gyakoroltak rá a párttársai, hogy bizonyos feltételekkel szavazza meg a plakáttörvényt.

Szelényi Zsuzsa lemondott és kilépett az Együttből, mert idegen tőle a párt botrányszerű politizálása, és állítólag rá akarták venni, hogy szavazza meg a plakáttörvényt – írja az Index.

hirdetés

Újabb vezető távozik Bajnai Gordon egykori pártjából, az Együttből. Pápa Levente alelnök után ezúttal Szelényi Zsuzsa parlamenti képviselő, elnökségi tag jelentette be a Facebookon, hogy lemond az elnökségi tagságról és kilép a pártból.

Szelényi azt mondta, hogy hosszú és nehéz döntés volt. Eddig folyamatosan azon dolgozott, hogy létrejöjjön egy “újszerű, centrista mozgalom”, az Együttben fő szószólója volt ennek az iránynak. Ám Juhász Péter vezetésével nem ezt az irányt követi a párt.

jó ideje nem tudok lelkesedni az Együtt akcionalista megnyilvánulásaiért. Idegen tőlem a botrányszerű politizálás

– mondta Szelényi, aki ezzel nyilván a sípolásokra, fújolásokra céloz, amelyeket Juhász szervezett Orbán ellen a nemzeti ünnepeken.

Szelányi azt állítja, ezen a héten állítólag

nyomást gyakoroltak rá a párttársai, hogy bizonyos feltételekkel szavazza meg a plakáttörvényt.

Erre pedig nem volt hajlandó, így a távozás mellett döntött.

Ezt azután jelentette be, hogy a Fidesz trükkös húzással keresztülverte a Parlamenten az úgynevezett plakáttörvényt.

Trükkös Fidesz

A Fidesznek nem lett volna meg a kétharmad, így egy feles törvénybe zsúfolta a plakátpiac szabályozását, és a parlament a pénteki rendkívüli ülésén elfogadta a kormánypárt módosítóját.

A Fidesz elérte, hogy a Jobbik nehezebben hirdethessen Simicska Lajos plakáthelyein,

ám koránt sem biztos, hogy alkotmányos ez a módszer. A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul – számol be erről az Index.

A Fidesz még a törvény címét is megváltoztatta. A településkép védelméről szóló törvény módosításába zsúfolták a plakáttal kapcsolatos módosításokat, már az előterjesztés címe is megváltozott, és ezt feles többséggel szavazták meg a parlament pénteki rendkívüli ülésén.

A parlament 123 igen és 68 nem szavazattal fogadta el a törvényjavaslatot.

Kivéve CÖF

A HírTv már csütörtök este megszerezte a kormánypárti javaslatot, amely szerint

  • a költségvetési támogatásban részesített szervek és jogi személyek, így a pártok is az előző üzleti évi listaáron hirdethetnek csak, kedvezményt közbeszerzési eljárással lehet elérni.
  • A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi.
  • Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat.
  •  A renitensek plakátonként 150 000 forintos bírságot kapnak.
  • Civil szervezetekre, például a CÖF-re nem vonatkozik a szabály. A korábban megkötött szerződések szerint csak július 15-ig helyezhetőek ki plakátok.

 

(via Index)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter