Fizetett a Zsolnay gyár: vége az inkasszónak (ami nem is volt)

A hétfői határidőre átutalással fizette meg 96 millió forintos helyiadó-tartozását a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. – közölte az Cséplő Petra, a cég igazgatóságának elnöke.

A helyiadó-tartozása miatt hétfő délután az összegre inkasszót nyújtott be a Zsolnay számlájára a pécsi önkormányzat.     

hirdetés

Cséplő Petra hangsúlyozta: a szóban forgó összeghez nem inkasszó alkalmazásával jutott hozzá a pécsi önkormányzat, hanem a Zsolnay átutalással fizetett, amely tranzakciót dokumentumokkal tudja igazolni.

A kormány 2016 februárjában stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, amin a cég fő tulajdonosi köre megdöbbent, mondván ehhez nem áll fenn jogalap.  A cégnél április végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) indított büntetőeljárást költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával.

A pécsi közgyűlés eközben Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre, hogy a Zsolnay – szerintük elkerülhetetlen – felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez a Zsolnay közel 100 korábbi alkalmazottja szerződött át – némi nyomásra – június elején. Bachar Najari, a porcelánmanufaktúra főtulajdonosa szerint azonban a megrendeléseket teljesíteni tudják a megmaradt gárdával is.

Június közepén sajtótájékoztatón úgy fogalmazott Najari: támadás indult a Zsolnay ellen, azért keltették rossz hírét a cégnek, mert az uniós támogatások, épület-felújítási projektek és a pirogránit üzletágban rejlő üzleti lehetőségek miatt azt meg akarja szerezni egy lobbicsoport.     

Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy múlt hétfőn ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zsolnayhoz a Zalaegerszegi Törvényszék.  Börcsök Sándor ideiglenes vagyonfelügyelő azt mondta: folyamatban van a cég vagyoni helyzetének felmérése. 

(via MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter