Fizethetnek a volt Zsolnay-dolgozók: jogtalan volt az azonnali felmondás

Ugyanakkor a bíró a felmondási okot valósnak fogadta el. 

Jogerősen is pert nyert a Zsolnay gyár egykori 115 dolgozójával szemben, akik egyszer csak nem mentek be dolgozni. A Zalaegerszegi Törvényszék kedden döntött, fizetniük kell – összesen 23 milliót, mert ugyan

hirdetés

a felmondási okaik valósak voltak, de ez mégsem lett volna elegendő az azonnali és jogszerű felmondáshoz.

A bírónő az indoklásában – ami másfél óráig tartott, közölte: a 115 munkavállaló valóban azt érezte, hogy elveszítették a bizalmat a munkáltatóban, de ettől még rendes felmondással kellett volna távozniuk a cégtől.

A tárgyaláson kiderült az is, hogy az utóbbi időben nyilvánosságra került necces ügyletek, például az, ahogyan bántak és fenyegették a dolgozókat a Zsolnayban (ahogy erről ebben a videóban is részletesen beszélnek a volt dolgozók), már elegendő ok lett volna az azonnali távozáshoz, de mivel ezek akkor nem szerepeltek a felmondásuk szövegében, a bíróság nem veheti figyelembe.

A videóban elhangzott állítások miatt egyébként szintén folyik eljárás, a dolgozókat beperelte a gyár. Abban az ügyben még nincs elsőfokú ítélet sem.

Brutális sztorikat mesélnek a Zsolnay gyár volt dolgozói – OK!PÉCS

És most először névvel és arccal vállalják a történeteiket, sőt egy rövid filmet is összehoztak. Azt állítják, napi szinten megalázták őket, undorral néztek rájuk a Zsolnay gyárban, lopással vádolták őket, hogy még a wc-re sem mehettek el csak úgy.

Dolgozónként nagyjából 250-300 ezer forintot kell fizetniük a Zsolnay-nak, a gyár ugyanis a végrehajtás költségeit is rájuk terheli! A volt dolgozók most azon gondolkodnak, hogy a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel, ami megakadályozhatja a végrehajtásokat.

UPDATE: A Ledina állja a kifizetéseket, nem a dolgozóknak kell a zsebükbe nyúlniuk

Zentai István, a Ledina Kerámia cégvezetője közölte, nem hagyják magukra a dolgozóikat, a cég fogja kifizetni a perben megítélt összet a Zsolnaynak.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter