Fotókról köszön majd vissza a város

A Focus csoport tíz éves pihenő után újra portrékiállítással jelentkezik, amellyel megidézik az alkotóműhely szellemiségét.

A csoport 1977-ben alakult jó pár elhivatott fotósból, akik a fényképészet akkortájt „kőbe vésett” szabályait is újragondolták, az egyediségre törekedtek, és mindehhez a technikai újításokat sem voltak restek felhasználni. Olyan képeket hoztak létre, amelyek gyakorta erősen szürreálisnak és szokatlannak tűntek.

Fotó: Focus csoport Facebook oldal

Fotó: Focus csoport Facebook oldal

A Pécs arcai című kiállítással visszatérnek a gyökereikhez, maradandót szeretnének alkotni, mindezt úgy, hogy az emberekről és az embereknek is mondanak valamit. Persze, az egykori avantgárd újítóknak van egy-két jó tanácsa a fiatal fotósok számára is, így például javasolják, hogy tanulmányozzák a fotózás múltját, történetét és technikáit, hogy nem „találjanak fel” valami olyat, amit korábban már felfedeztek, no meg az idősebbek már réges-rég tudnak.

Fotó: Focus csoport Facebook oldal

Fotó: Focus csoport Facebook oldal

A pécsi fotózás egy ismertté vált korszaka elevenedik majd meg, így a csoport az új alkotásokkal, a jelenben állva, a mostani közönségnek is meg tudja mutatni mindazt, amit képviselnek. Elképzelhető, hogy a Pécs arcai című kiállítás párbeszédet indít majd a generációk és irányzatok között, és elmond valamit arról, hogy milyen ma pécsi fotósnak lenni.

Focus csoport – Pécs arcai fotókiállítás. Pécsi Galéria. Megnyitó: 2015. december 18.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter