Full extrás Zsolnay étterem nyílik Pécsen!!!

Szinte az utolsó szögig Zsolnayból lenne minden, a Nick tömbe megálmodott, fullos-puccos-turistamágnes Zsolnay étteremben. Ha igazak a pletykák. UPDATE: tavasszal nyílik az étterem.

Egyre komolyabban tartják magukat azok a hírek, miszerint egy full extrásan megcsinált Zsolnay éttermet nyitna a pécsi önkormányzat. Pontosabban az egykori Pécs Holdingban, immár Pécsi Vagyonkezelőben (mint az ingatlan tulajdonosában) merült fel a gondolat, hogy így lehetne megfelelően “hasznosítani” a Nick-tömböt a Király utcában, ahol “szinte az utolsó szögig és étkészletig minden Zsolnayból lenne” – ide értve a berendezést, dizájnt és akár egy kandallót is.

hirdetés

nick udvar 2

Pécs kétségkívül legértékesebb és egyben legpatinásabb épületének pár éve felújították ugyan a belső, üvegtetős udvarát, de leszámítva egy galériát az egész most is tök üres. Noha csodálatos lehetőségek rejlenek az épületben – mondják ezt sorban a pécsi ingatlanszakértők. Éppen csak pénz nem volt eddig arra, hogy komolyabb felújításon, megerősítésen átessen az épület többi része. Ez ugyanis – korábbi számítások szerint – milliárdos tétel is lehet.

A Zsolnay étteremről szóló pécsi terv viszont beleillik az éledező belvárosi képbe, ráadásul az önkormányzat szívesen vegyíti a kellemeset a hasznossal, ahogy az az új turisztikai központban, a Pécs Pontban is látható. Ott ugyanis igazi, tüke ajándékbolt és kávézó is üzemel. (A kávézó már nem üzemel egyébként, mert a bérlő visszadobta, de tervnek nem volt rossz – a szerk.)

Bulinegyed épülget a pécsi belvárosban – OK!PÉCS

Kilenc új hely nyílik szinte napokon belül. Mutatjuk, hogy hol, merre és mire kell számítani. Lehet majd táncolni, enni, inni, pasizni és csajozni is. Emellett az igényesebb gasztronómia is beköltözik a pécsi citybe.

A vendéglátásban jártas pécsi szakemberek szerint hatalmas lehetőség lenne egy jól működő, elegáns étteremben – főleg városi hátszéllel, de szerintük ez horribilis pénzbe kerülne, ha egyáltalán megvalósítható lenne.  A műemlékvédelmi előírások miatt ugyanis igen durván meg van kötve az építészek keze, így a gépészeti, szellőztetési, konyhatechnikai megoldások csak nagyon drágán kivitelezhetőek, ha egyáltalán megoldhatóak a sok szabály miatt. Szóval tisztán piaci szereplő nem valószínű, hogy belevág az átalakításokba, de “állami támogatással” már nem elképzelhetetlen az ötlet.

nick udvar1

A BAZÁR 

A BAZÁR, a pécsi romantikus építészet leglátványosabb példája. A Széchenyi tér és a Király utca sarkán álló épületet üvegezett passzázs köti össze a város főterével. Az évtizedekig itt működő híres sörözőről kapta a Nick-udvar elnevezést.

Zsolnay Vilmos a terveket egy bécsi építésztől rendelte meg, és 1895-ben építtette fel a házat.

Hivatalosan is eljuttatuk kérdéseinket az önkormányzathoz, illetve a Vagyonhasznosítóhoz, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

UPDATE: Igaz a hír! Tavasszal nyitás.

A Pécsi Vagyonhasznosító reagált a kérdéseinkre és az alábbi, igen szűkszavú nyilatkozatot juttatták el szerkesztőségünkhöz:

“A Nick tömbben várhatóan 2017. tavaszán vendéglátóegység nyílik, melyet egy olyan pécsi érdekeltségű gazdasági társaság fog üzemeltetni, amely Pécs városában több egységet is működtet. Tudomásunk szerint design-ban meg fog jelenni a Zsolnay.”

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter