Furcsa lények érkeztek a pécsi állatkertbe

Úgy néznek ki, mintha az UFO-k kísérleteztek volna a génekkel, vagy mintha egy elborult elméjű biológus barkácsolta volna össze őket valami kémcsőben. De egyébként cukik! Ráadásul úgy élnek, mint az emberek: férjként és feleségként.

A nyúl, az őz és egy kis kenguru.

Kb. ezeket a jegyeket lehet felfedezni azokon az állatokon, amelyek a napokban érkeztek Pécsre a Brno-i Állatkertből. Mutatjuk is. Íme a kis őzike:

DSCN3084-1024x768

A vadnyúl:

DSCN3092-1024x768

És a kenguru:

IMG_4794-1024x682

Valójában persze nem génmainpulált állatokról van szó, hanem az úgynevezett nagy marákról, amelyek egyébként még csak kicsik, vagyis kölykök. Ezek rágcsálók és

a tengerimalac távoli rokonai.

A pampanyúlnak is nevezett állatfaj Argentína középső és déli részén őshonos. Elég nagyra megnőnek (a harmadik legnagyobb rágcsálók a világon), akár 16 kilót is nyomnak, és hosszú lábaik miatt képesek 45 km/h-s sebességgel futni.

Elsősorban a dél-amerikai pampákon élnek,  de megtalálhatók száraz területeken és ligetes erdőkben is. Kedvelik a bokrokkal benőtt területeket. Előszeretettel készítenek odúkat, ennek ellenére idejük nagy részét nem ezekben töltik, hanem a szabadban.

Férj és feleség

A nagy marák monogám állatok, egyetlen párt választanak maguknak, gyakorlatilag férj és feleségként élik le az életüket, amiből természetesen a gyerekek sem maradhatnak ki. Imádnak enni, ez tölti ki a napjaik nagy részét, ha éppen nem napoznak, mert az a másik szenvedélyük.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter