Furcsaság: Pécsen feleannyiba kerültek a parkolóórák, mint Óbudán

A Pécsnek leszállíott automaták darabja nettó 1,63 millió forint volt, míg az óbudai üzletnél dupla ennyibe, 3,25 millió forintba került ugyanez, ugyanattól a cégtől, amely Pécsre szállított – írja a 24.hu.

Hosszú cikket írt a manapság igen divatos témáról: a parkolásról a 24.hu. Pontosabban a parkolóórákról. Mint írják:

hirdetés

A vidéki nagyvárosok közül 2017 végén először Szegedre telepítettek érintésmentes bankkártyás fizetést is lehetővé tevő parkolóautomatákat, most pedig Pécsen helyeznek el 168 ilyet. A pécsi városüzemeltetési cég felhívására hárman jelentkeztek, a DBM nettó 274 milliós ajánlatával győzött. A legyőzöttek között volt az a csoportosulás (Parkeon SAS – C-Ware Kft. konzorcium), amelyik két éve Zuglóban a jóval magasabb ajánlott ár ellenére is megkaparintotta a bizniszt.

Szinte napra pontosan akkor, amikor az idén év elején megjelent a pécsi verseny eredményhirdetése, a budapesti III. kerület is elindította saját közbeszerzési eljárását 80 darab, ugyanolyan típusú parkolóautomata beszerzésére. De ott nem volt verseny: egyetlen céget hívtak meg a tárgyalásos eljárásra, és meglehetősen gyorsan, február végére le is zárták az egyezkedést a DBM Kft.-vel.

hirdetés

Amíg azonban a Pécsnek leszállítandó automaták darabja nettó 1,63 millió, az óbudai üzletnél dupla ennyibe, 3,25 millió forintba kerül.

– Kirívóan drágának számít nettó 3,25 millió forintos darabárával az az automata, amelyhez az óbudai önkormányzat ragaszkodik – mondta a 24.hu-nak Baranyi Krisztina, ferencvárosi önkormányzati képviselő, a téma szakértője, aki aktív szereplője volt a ferencvárosi parkolási botrány feltárásának. Mint meséli, az óbudaihoz hasonló funkciókkal ellátott,

érintésmentes bankkártyás fizetést is lehetővé tevő gépek ára nettó 1,6 millió és 2,2 millió között mozog, ami a rendelt mennyiségtől függően még csökkenhet is.

uj-parkoloautomatak06-hl

A III. kerületi önkormányzat azonban nemcsak az automaták leszállításával bízta meg a DBM Kft.-t, hanem a rendszer 2025 nyaráig tartó üzemeltetésével is. Ami még jobb biznisz – írja a 24.

A parkolóautomaták

  • beszerzésére nettó 260 millió forintot költ Óbuda,
  • az üzemeltetésért automatánként havi 50 ezer, összességében majdnem 300 millió forintot fizet a kiválasztott cégnek.

Így az automaták leszállítása és az üzemeltetés végül nettó 556 millió forintjába kerül a kerületnek. Ez bő 80 millió forinttal meg is haladja az eredetileg becsült árat.

További érdekes részletek IDE kattintva olvashatóak.


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter