Galambholokauszt Pécsen: gázzal ölik a madarakat

Darabonként egy ezresért végzi a likvidálást a vállalkozó. Titokban fogják be és gázosítják a madarakat, nehogy az állatvédők közbelépjenek. A Szekszárdon már bevált, de támadott példát sikerrel alkalmazzák Pécsen is, a cég csak humánus megsemmisítésről beszél.  

Pécsen az elmúlt hetekben mintha eltűnek volna a belvárosból a galambok, már csak a Széchenyi téren és a Színház téren látni a madarakat kisebb csoportokban. Az épületekre aggatott galambriasztók nem értek semmit, a galambok egy idő után elszaggatták a drótokat és befészkelték magukat a homlokzatokra. Ezért más módszerre volt szükség – tudtuk meg.

Rengeteg videót találni az interneten a Nyugat-Európában, de főként Németországban bevált módszerről, amikor hálóval befogják, majd gázzal megölik a városi galambokat. Itt van például ez:

Pécsen a Biokom végzi a “semlegesítést”, de csak nagyon nehezen tudtuk szórabírni a céget.

– A Szekszárdon alkalmazott módszert Pécsett is kipróbáltuk, ugyanis próbamunkára hívtuk a vállalkozót. Jelenleg is folyik a tesztelés, és amennyiben eredményesnek bizonyul, alkalmazható lesz a teljes városban – nyilatkozta lapunknak Lóczi Szidónia, a városüzemeltető cég sajtófelelőse.

galamb2

Úgy tudjuk, hogy a galambokat kora hajnalban etetik és gyűjtik be, amikor kevesen vannak az utcán, majd a munkát végző cég telephelyére szállítják, ahol kiválogatják az értékes, gyűrűzött példányokat, majd ahogy a cég fogalmazott „humánusan megsemmisítik” őket. A cég viszont nem akart beszélni az elgázosítás részleteiről, nehogy egyesekben rossz emlékeket ébresszenek fel.

A cég ügyvezetőjének egy korábbi önkormányzati tájékozatójából az derül ki, hogy „a galambokat etetéses módszerrel lecsalják földre, majd egy hálót vetnek ki rájuk egy általuk tervezett géppel. Ezt követően a galambokat kézzel összeszedik, majd elszállítják. Az eljárást az illetékes hatóságok engedélyezték.” A dokumentumból az is kiderül, hogy a kivégzés darabonként ezer forintba kerül, de azt nem sikerült megtudni, hogy Pécsen eddig hány galambot likvidáltak ezzel a módszerrel.

galamb szinhaz1

A Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője szerint egyetlen galamb megölése sem fogadható el.

– Reméljük, hogy hatástanulmánnyal tudják igazolni az irtás pozitív hatásait, ha nem, akkor nagy baj van – mondta Schneider Kinga.

Pécsen egyébként számos gond van a madarakkal, legutóbb a varjak ellen indított háborút az önkormányzat, mivel a lakókat megőrjítette a folyamatos károgás és az állandóan teleszart játszóterek és járdák láványa. Végül hosszas huzavona után sikerült megtisztítani a kertvárosi utcákat.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter