“Gúzsba kötve táncolnak” az egyetemek – kritizálja a rendszert a pécsi egyetem rektora!

Miközben soha ilyen jól még nem alakultak a pénzügyeik, mint most. Van itt némi ellentmondás azért, de mindjárt elmagyarázzuk.

Némi belső villongás jeleit véltük felfedezni az egyetem körül csütörtökön.

hirdetés

Délelőtt ugyanis jött egy közlemény a kancellártól, majd egy MTI hír is, amelyből kiderül, soha ilyen jól még nem állt pénzügyi szempontból a PTE, mint 2016-ban. “A hatékonyabb működés érdekében lezajlott nagyléptékű szervezeti átalakítás” miatt minden jobb lett,

sőt tulajdonképpen majdnem nullára faragta le a PTE a korábbi, több milliárdos adósságát is.

2015-ben ugyanis 2,7 milliárd volt az egyetem hitele, tavaly év végére viszont ez 50 millióra apadt. Mindeközben maradt 21,5 milliárd a kasszában is, a kormány meg önti a pénzt a pécsi egyetem fejlesztésére (24 milliárdot egész pontosan).

Nem hagyta annyiban mindezt a pozitív hírt viszont a PTE rektora. Bódis József ugyanis, mint a Magyar Rektori Konferencia elnöke csütörtök délután már azt mondta a Magyar felsőoktatás 2016 – Helyzetkép: várakozások és eredmények címmel rendezett budapesti konferencián, hogy “a partnerség nem úgy működik, mint másfél évvel ezelőtt” (pont ekkor nevezték ki a kancellárt is Pécsre – a szerk.).

jenei es bodis

Jenei Zoltán (baloldal, ülve) és Bódis József (középen, állva) jó hangulatban.

A kancellári rendszert pedig  úgy értékelte, ha azt veszik, hogy ma konszolidált a felsőoktatás, akkor sikeres, de a végeredménynek kell jónak lennie. Szerinte ma

“a felsőoktatás a 80-as, 90-es évek szemlélete szerint működik és minden intézmény a gúzsba kötve táncolás művészetét mutatja be”.

– fogalmazott a pécsi rektor.

Az, hogy több forrást kaptak a felsőoktatási intézmények, szerinte jó, de ettől még önmagában nem lett jobb a felsőoktatás – fűzte tovább a szót.

Forrásaink szerint könnyen “belső villongás” állhat Bódis kritikája mögött, ugyanis bár látszólag jó a viszony a pécsi egyetem kancellárja és közte, a valóságban ez közel sincs így. A rektor ugyanis úgy érzi, “meg van kötve a keze” és “csak arra költheti a zsebpénzt, amire megengedik neki” – jellemezte a viszonyt egy belső munkatárs.

De mit csinál a kancellár?

A kancellárok a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását végzik. Kis túlzással olyanok ők, mint a csődbiztosok, vagyis az engedélyük nélkül egy forintot sem lehet elkölteni. A kormány 2014-ben vezette be a rendszert, személyesen Orbán Viktor nevezte ki őket. Pécsre egy kis csúszással érkezett Jenei Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter