Gyimesi Gábor: Nem pártokat, hanem programokat támogatunk

Azért, hogy a pécsiek jobban és mélyebben is megismerhessék a pécsi politikában meghatározó, vagy sokat mozgó szereplőket, illetve terveiket, programjaikat, az OK!PÉCS interjú sorozatot indított. Mostani szereplőnk Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselője, volt polgármester jelölt.

Gyimesi1

hirdetés

Miért maradt a Jobbikban?

Milyen kérdés ez? Tíz éve léptem be, és máig olyan értékek mentén politizál a párt, amit a sajátomnak érzek.

hirdetés

Tehát akkor nem osztja azt a véleményt, hogy ez már egy másik Jobbik, mint ami volt az alakuláskor. Mert kívülről azért úgy néz ki, már rég nem ugyanaz, ami egykor volt. Hiszen meghatározó arcai is kiléptek a pártból.

A Jobbik ma is ugyanaz, ami mindig is volt. Ugyanazon az úton járunk, amin egykor elindultunk. Én nem érzek semmilyen változást a célokban, továbbra is keresztény alapokon, a magyar emberek pártján állunk. Én is.

Egyre többet hallani arról, hogy a Jobbik frigyre lép a DK-val és/vagy az MSZP-vel is. Pécsen is lesz koalíció vagy választási együttműködés?

A Jobbik ügyek mentén politizál. Nem pártokat, hanem programokat támogatunk – Pécsen is. Most a rabszolgatörvény miatt egyetértünk más ellenzéki pártokkal, nincs ebben semmi hátsó szándék. Ezért vagyunk egy színpadon a tüntetéseken.

Önöknek lesz saját polgármester jelöltje? Vagy beállnak valaki – például Péterffy Attila, vagy Kővári János – mögé?

Nincs döntés egyelőre, de egyértelműen nemet sem mondhatok. Maradjunk annyiban, hogy nem zárunk ki semmit egyelőre. Viszont az biztos, hogy csak akkor fogjuk támogatni például Péterffy Attilát, ha megismerjük a programját és egyetértünk vele. Egyelőre ilyenről nincs szó, nem tudjuk, hogy mit akar és hogyan akarja, egyáltalán kiket akar képviselni.

Gyimesi3

Ezek szerint a Jobbik nem fog önálló polgármester jelöltet állítani?

Mint mondtam, erről egyelőre nincs döntés még a párton belül. Lehet, hogy önállóan indulunk, de lehet, hogy nem indítunk rá a biztosabbnak tűnő, másik jelöltre, akinek a programját tudnánk támogatni.

És Kővári János mennyire szimpatikus? Ő is független, ráadásul elméletileg a felvállalt keresztény értékrendje; polgári, jobboldali beállítottsága közelebb kellene, hogy álljon a Jobbikhoz, mint egy baloldali jelöltté.

Kővári Jánossal 8 éve vagyunk szomszédok a Közgyűlésben. Az első 4 évben sok mindenben nem értettünk egyet, de akkor még igen közel volt a Fideszhez, vagy a Fidesz őhozzá. Azóta, 2014-től közelebb kerültünk egymáshoz, több mindenben értünk egyet, de még mindig sok mindenben nem. A Jobbikban én a kompromisszumokban hiszek, erre törekszem most is. Azt sem ártana elfelejteni, hogy noha mindenki szeret csak a polgármester személyére koncentrálni, ő a közgyűlésben csak 1 szavazat. Azonban 28 ember hozza a döntéseket Pécsen. 19 egyéni képviselő, 8 listás és 1 polgármester. Egy polgármesteri szék tehát önmagában semmit nem ér.

Gyimesi5

És Páva Zsoltról, illetve a Fidesz elmúlt pécsi 10 évéről mi a véleménye?

Kényszerpályán mozog a város. Nincsenek meg a város saját bevételei, pedig az önkormányzati törvény erre kényszeríti. Hihetetlen fontos a kultúra, de nem bevétel termelő ágazat jelenleg a városban, csak viszi a milliárdokat. Egyebek mellett ezért van csődben Pécs. Bár különféle pályázatokkal pénzhez tudott jutni a város, de ez is felemás lett, mert építettek ugyan sok mindent, de sosem nézték meg, mennyibe kerül mindezeket fenntartani, működtetni. Mindeközben nincsenek munkahelyteremtő beruházások, nincs ipar, nincsenek komoly gyárak, nincs jövőkép Pécsen, a fiatalok elmennek. Külső segítség nélkül azonban nem lehet kihúzni a várost a gödörből.

Van ebből kiút a Jobbik szerint?

Úgy gondolom, ha a város jobban kihasználná az adottságait, nyereséget tudna produkálni a turizmusból, a szolgáltató-iparból, de ehhez a pécsi vállalkozásokat is hatékonyabban kellene támogatnia városvezetésnek; lehetőséget kellene teremteni arra, hogy megismerje őket az ország és a világ is. Mindezek mellett a szakképzést is erősíteni kellene, amit hozzá kellene kapcsolni a piaci igényekhez, de legalább ennyire fontos lenne az informatika magas szintű oktatása is a városban.

Gyimesi2

Hogyan tudnak dolgozni ellenzékből Pécsen?

Nehezen, de nem lehetetlen. Voltak javaslataink, például a szociális bérlakásokkal kapcsolatban, amiket elfogadtak a fideszesek. Ilyen volt például, hogy csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehessen önkormányzati lakáshoz jutni. De ezért is küzdöttünk vagy 2 évet, pedig itt közvagyonról van szó, mindenki érdeke az lenne, hogy erre közösen vigyázzunk.

Miket lépne meg először, ha városvezetői pozícióba kerülne Pécsen?

Igen alaposan átvilágítattnám a városi cégeket, mert botrányos, ami ezekben folyik, tisztelet a minimális kivételnek. Minden egyes közforint elköltéséhez hatástanulmányt tennék oda, hogy van értelme és haszna elkölteni azt a pénzt. Emellett – talán a legfontosabb, hatékonyan bevonnám a pécsieket, szakmai és civil szervezeteket, gazdasági kamarát a döntéshozásba és meghallgatnám a véleményüket, javaslataikat. Csak ezután döntenék.


(Sorozatunk első részét, amiben Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke adott exkluzív interjút, IDE kattintva olvashatják. Míg a második részt, amiben Kővári János független polgármester jelölt fejtette ki gondolatait, IDE kattintva olvashatják.)


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter