Azért Habony Árpád ügyvezetőjével erősített a pécsi BAT, mert NEM DOHÁNYZIK

Hogy ennek bármilyen szerepe volt-e abban, hogy a pécsi dohánygyár monopóliumot szerzett az országos dohány-nagykerben, az szinte teljesen kizárt.

Habony Árpád londoni cégének ügyvezetőjével erősített a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. A Századvég vezető elemzőjeként is ismert Lánczi Tamás márciusban lett felügyelőbizottsági tag a British American Tobacco magyar leányában. E cég a múlt héten nyilvános pályáztatás nélkül, csekély koncessziós díjért kapta meg a dohány-nagykereskedelem milliárdokat hozó monopoljogát – számol be a Népszabadságra hivatkozva a Napi.hu.

Hogy Lánczinak van-e bármilyen szerepe abban, hogy a BAT országos monopóliumt szerzett a hazai dohány-nagykereskedelemben, azt nem tudjuk. Mint azt az OK!PÉCS megírta, Pécs miatt estek egymásnak a nagy dohánycégek, miután pályáztatás nélkül a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t és a hódmezővásárhelyi (a Continental dohánygyártó tulajdonosához köthető) Tabán Trafik Zrt.-t bízzák meg a nemzeti trafikok kizárólagos ellátásával. Vagyis csak ez a két cég szállíthat dohányt a trafikokba (az összesbe) Magyarországon, más nem!

UPDATE (kedd)

A BAT szerint azért választották a Századvég vezető elemzőjét, mert nem dohányzik

A felügyelőbizottsági tagok kiválasztása során „olyan elismert szakembereket kerestek, akik egészséges életmódot folytatnak, nem dohányoznak, átlátják a hazai társadalmi folyamatokat, szakértelemmel rendelkeznek a szabályozott piacok működésében, ugyanakkor nincs dohányipari előéletük” – tudta meg a NOL.hu.

A BAT ugyanakkor cáfolja, hogy Lánczi kinevezésének bármi köze lenne ahhoz, hogy a cég a napokban a Tabán Trafikkal közösen megkapta a dohány-nagykereskedelem becslések szerint 5-12 milliárd forintos verseny- és rizikómentes profitot ígérő monopoljogát.

(via Népszabadság)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter

Google Plus