Halálosan féltik a Csontváry képeket a pécsi művészek

csontváry, böszörményi, demonstráció2

Sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartottak fiatal pécsi művészek és a GARÁZDA Pécsen, a Csontváry múzeum előtt. Attól félnek, ha elviszik a képeket Budapestre, akkor azok sosem kerülnek vissza. Emellett úgy vélik, súlyosan, akár végérvényesen is megsérülhetnek a képek a szállítás során. 

hirdetés

Csaknem 30 helyi művész, tiltakozó jelent meg Pécsett a Csontváry múzeumnál, mivel úgy tudták, ott lesz L. Simon László, Hoppál Péter és Páva Zsolt. De nem voltak ott – hogy miért nem, az itt olvasható.

Ez viszont egy csöppet sem zavarta meg a művészeket abban, hogy elmondják, mitől is félnek leginkább a tervezett budapesti Csontváry kiállítással kapcsolatban.

Böszörményi “Garázda” István ezt olvasta fel a múzeum előtt, de a Facebookján is megosztotta:

böszi poszt

Böszörményi szerint a Csontváry festmények Budapestre szállítása nem más, mint közönséges képrablás – vélik pécsi művészek, akik szerint a műgyűjtés módszerei megegyeznek Hermann Göringével, és ehhez a kollaboráns városvezetés lelkesen asszisztál. A tiltakozók attól félnek, ha elviszik a képeket Budapestre, akkor azok sosem kerülnek vissza Pécsre. Emellett úgy vélik, súlyosan, akár végérvényesen is megsérülhetnek a képek a szállítás során (mivel nagyon régiek, a festés túl kemény, tehát egyszerűen “eltörhetnek” menet közben, mint egy üvegpohár.)

Mint ahogy azt az OK!PÉCS megírta, a tavaly több mint százmillióból felújított pécsi Csontváry múzeum épületét hamarosan szét fogják verni, kibontják a falat, mert a nagyobb festményeket csak így tudják elszállítani Budapestre. Ott ugyanis L. Simon László Csontváry kiállítást álmodott.

Budapesten egyébként talán még mindig tart az a sajtótájékoztató, amelyen a tervezett kiálításról és a szállításról is szót ejt L. Simon, Hoppál Péter és Páva Zsolt. Amint véget ér, frissítjük a cikket.

tüntetők_csontváry

UPDATE – L. Simon garanciákat ígért Pécsnek

Ötvenkét év után nyílik Csontváry-kiállítás Budapesten; a Honvéd Főparancsnokság épületében a festő 97 képe lesz látható a tervek szerint július 5-től.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a Csontváryban benne van a lehetőség, hogy az egész világon méltón képviselje a magyar képzőművészetet és az európai művészeti kánonban elfoglalja az őt megillető helyet, de ehhez szükséges egy nagy budapesti kiállítás. L. Simon László közölte: Csontváry Pécsen őrzött képeit a legbiztonságosabb technikával szállítják a fővárosba, ahonnan fél év után visszakerülnek a pécsi Janus Pannonius Múzeumba.

urania_roadbloc_01

Mint bejelentette: a várbeli kiállítás terveik szerint Csontváry születésnapján, július 5-én nyílik és december 31-ig tart, de indokolt esetben még egy hónapig meghosszabbíthatják majd. A Pécsről érkezett képek így legkésőbb 2016 februárjában visszakerülnek – szögezte le.

A tárlaton összesen 97 alkotás lesz látható, ennek 40 százaléka Pécsről érkezik, de kölcsönöznek képeket az Magyar Nemzeti Galériából (MNG) és magángyűjtőktől is.

Az államtitkár hozzátette: a megszokott gyakorlat helyett a nagyméretű pécsi festményeket nem hengerelve, hanem speciális kereteken, a legkorszerűbb szállítóeszközökön, közúton hozzák a fővárosba. Az állami tulajdonú képeket hatmilliárd forintra biztosították, a többi alkotásra pedig a kormányzat garanciát vállalt.

Páva Zsolt kettős garanciát kért: a szállítás során biztosan ne romoljon a képek állapota, másrészt 2016 februárjában a képek kerüljenek vissza Pécsre. Fontos volt továbbá, hogy a kiállításhoz katalógus is készüljön, mert igényes Csontváry-kiadvány évtizedek óta nem jelent meg, pedig ez szintén nagyban segítheti a festő nemzetközi elismertségét.

(MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter