Hálót dobtak a milliárdos megrendelések előtt álló Zsolnayra?

Több kormányközeli érdekcsoport is kinézte magának a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrát – értesült a Népszabadság a cég ügyeiben jártas forrástól. Bár semmilyen konkrétumot nem derül ki, az akciót azzal magyarázzák, hogy több tízmilliárdos megrendelések vannak készülőben a gyárban.

Akik most szemeznek a céggel, azok az építőipar fellendülésében bíznak, ezért akarják megszerezni a gyárat.

hirdetés

Az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén ugyanis mintegy 150 olyan Zsolnay kerámiával díszített, műemléki védettségű középület áll, ami felújításra szorul. Ez önmagában egy 10-20 milliárd forintnyi potenciális megrendelést jelentene – írja a Népszabadság névtelen forrásra hivatkozva.

Erre valóban ráerősíteni látszik a Zsolnay gyár tulajdonosának korábbi közleménye. Ebben azzal magyarázta a kormány lépését (vagyis, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t.), hogy a gyárat erőszakos kivásárlás veszélye fenyegeti, és ehhez az önkormányzati képviselők asszisztálnak.

hirdetés

Aztán kiderült, hogy Páva Zsolt védette le a Zsolnayt, mivel “több milliós tartozást halmozott fel az elmúlt években mind a pénzügyi szervezetekkel, mind a pécsi közszolgáltatókkal szemben, és erősen kétséges a város számára, hogy képesek-e, netán akarják-e rendezni a tartozásokat.”

Az biztos, hogy a cégnek súlyos adósságai vannak, amiből nem igen tud kikeveredni. Egy esetleges (állam által koordinált) felszámolás pedig lehetőséget nyújtana arra, hogy más szerezze meg a tulajdonjogokat. Azt a Népszabadság is hozzáteszi, hogy “az állami felszámolással Pécs jól járhat, hiszen nagy valószínűséggel megmarad a jelenleg 150 embert foglalkoztató gyár és vele a Zsolnay-legenda.”

Vélhetően az is gyengíti a tulajdonos, Bachar Najari pozícióit, hogy korábban többször is necces ügyekbe bonyolódott, legutóbb például megpróbálta a felesége cégének kijátszani a Zsolnay márkanév külföldi használati jogát. (Ezt később “visszaadták” az önkormányzatnak, amikor kiderült a tranzakció.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter