Háromszáz millió forintos kártérítési pert indított a pécsi önkormányzat a Zsolnay ellen

Egy 2014-ben történt vitatott ingatlanapport miatt – közölte Szabó Iván ügyvéd hétfőn.

A Zsolnayban 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője emlékeztetett arra, hogy a város és a főtulajdonos Bachar Najari által 2013-ban aláírt szindikátusi szerződésben a szír-svájci üzletember vállalta, hogy 500 millió forint tőkejuttatást nyújt a manufaktúrának. A többségi tulajdonos az összegből 200 millió forintot készpénzzel, további 300 millió forintot pedig egy hajmáskéri – használaton kívüli lőteret és víztornyot tartalmazó – ingatlan apportálásával hajtotta végre.

hirdetés

Szabó Iván felidézte: az apport már akkor vitát váltott ki, ugyanis a Zsolnayban kisebbségi tulajdonos városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. értékelése szerint az ingatlan csupán mintegy 40 millió forintot ért. Emiatt a pécsi önkormányzat korábban pert kezdeményezett, amit elvesztett, mert az akkori eljárás csak az apport szabályszerűségét vizsgálta, értékét nem – részletezte az ügyvéd.

Szabó Iván a múlt héten indított kártérítési perről kiemelte: abban bíznak, hogy Fővárosi Törvényszék igazságügyi szakértőt rendel ki, aki megállapítja a Veszprém megyei ingatlan értékét. A kártérítési pert azért most indították, mert meg kellett várni a három bírósági fokot is megjárt előző eljárás eredményét – közölte az ügyvéd, aki hozzátette: a pert azért a fővárosban kezdeményezték, mert azt a törvények megengedik és a szír-svájci üzletembernek Budapesten van lefoglalható vagyona.

Bachar Najari, svájci-magyar üzletember a Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészét szerezte meg 180 millió forintért 2013-ban.

Az ATV-nek korábban azt mondta Najari, azért kellett az ingatlan-apporthoz nyúlnia, mert úgy látta, az önkormányzat semmit nem tesz annak érdekében, hogy a korábban felvett hiteleket újra tudják tárgyalni a bankokkal, noha erre szerződésben tett ígéretet a város. 

Mindeközben a Zsolnay kapui zárva vannak

Legalábbis azok előtt a volt dolgozók előtt, akik ma akartak bemenni a gyárba, hogy leszámoljanak. Ez nem volt nagy meglepetés, pénteken ugyanis már megüzenték nekik, hogy hiába mennek.

Cséplő Petra, a gyártulajdonos felesége, egyben pedig az igazgatótanács (IT) elnöke akkor azt mondta lapunknak, hogy nem értik, ki és miért akar bemenni a gyárba, mert minden szükséges dokumentumot eljuttattak már azokhoz, akik úgy döntöttek, felmondanak.

Szabó Iván, az önkormányzat ügyvédje szerint viszont nem.

(via MTI, borítókép: MTI/Kallos Bea)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter