Nettó 15%-al nőhet a keresete azoknak a nőknek, akiknek van, vagy felneveltek 4 gyereket

Adószakértőket kérdeztünk az egyik legfontosabb családtámogatási pontról.

Hétpontos családtámogatási akciótervet jelentett be Orbán Viktor tegnapi évértékelőjén. Az egyes pontokról EBBEN a cikkünkben írtunk bővebben. Azóta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is részletezte a bejelentést, amelyek jó része már nyártól él.

hirdetés

A hét pont egyike a személyi jövedelemadóra vonatkozott. A miniszterelnök szövege szerint: “Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.”

Ezt Novák Katalin annyival egészítette ki hétfőn, hogy

Az szja-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke, és azokra az édesanyákra is, akinek már felnőtt gyerekeik vannak. És a kormány megtartja a jelen családi adókedvezmény rendszerét is.

Lapunk két adószakértőt is megkérdezett, hogy mindez mit jelent. Azt mondták, hogy a bejelentés értelmében

havonta nettó 15%-al nő ezeknek a nőknek a nettó fizetése,

vagyis amit eddig SZJA-ként befizettek az államnak (vagy az őket alkalmazó cég fizett be), az most a fizetésükhöz csapódik.

A szakértők szerint a vonatkozó törvényszöveg pontos megismerése után lehet majd többet mondani erről a pontról, akkor ugyanis érdemes lesz majd kiszámolni, hogyan és melyik családtámogatási, családi adókedvezményes forma “éri meg” majd az adott családoknak.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter