Hétvégén is bontják majd a Magasházat

Nagyon részletes közleményt küldött a 25 emeletest lebontó cég. Íme a lényeg.

A napokban megindultak az előkészítő munkálatok a Magasház bontása kapcsán.

hirdetés

Mindent felmérnek

Ennek keretében elkezdődött a 25 emeletes Magasház környezetében lévő köz- és lakóépületek felmérése. Az épület közvetlen szomszédságában fekvő, közvetlenül érintett ingatlanok esetében belső és külső, a távolabbi ingatlanok és az utak esetében a külső állapotokat rögzítik (fotókkal is) – a későbbiekben ugyanis szeretnék elkerülni a pereket.

OK_csik

Új út, 16 méteres védőzóna és giga daru

Az állapotfelméréssel egyidejűleg elindult az épület körüli 16 méteres védőzóna kialakítása. Ennek első lépéseként egy új sávot húznak fel a Hungária út mellé. A bontási munkák alatt ezen a kétszer egysávos úton lehet majd közlekedni – vélhetően jövő januártól.

Az épületegyüttes bontási munkái a toronyház déli oldalán lévő életveszélyessé minősített üvegvisszaváltó épület bontásával kezdődnek el ezekben a napokban – közölte a Strabag.

A védőzóna kiépítését követően felállítják Magyarország egyik legmagasabb toronydaruját az épület keleti felén. A berendezés a bontáshoz szükséges segédszerkezetek, gépek, eszközök és a bontásból kikerülő építőanyagok mozgatását szolgálja majd.

A 25 emeletes épületének “látványos” bontása várhatóan februárban kezdődik és a remények szerint év végéig befejeződik.

OK_csik

Darabolják a szinteket és óriási védőpalánk is lesz

Úgy bontanak majd, hogy a legfelső szinttől kezdve, szintenként “darabolják fel az épületszerkezeti elemeket”, miközben vízzel locsolják az egészet, hogy ne legyen annyi por. A balesetveszély csökkentése érdekében egy két szint magas, Magyarországon eddig nem használt védőpalánkot is felállítanak az épület köré.

OK_csik

Mérnek és bontanak – hétvégén is

A por- és zajszintet folyamatosan mérik majd a környéken – tudatta a cég.

Napközben 8-18 óra között, hétvégén 9-16 óra között folyik majd a munka.

OK_csik

8-10 teherautó naponta?

A bontásból kikerülő bontott építőanyagokat jelentős mértékben újrahasznosítják, de nem az épület környezetében, hanem attól távol, lakott területen kívüli, arra alkalmas telephelyen. A telephelyre történő kiszállítás a Megyeri téren keresztül fog történi, azonban naponta mindösszesen 8-10 teherautóval kell számolni – közölte a Strabag.

(A teljes, igen hosszú közleményt ide kattintva lehet elolvasni.)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter