Honvédség: jön az alapkiképzés a fiataloknak?

Erről maga a honvédelmi miniszter beszélt egy interjúban, sőt azt is mondta, hogy már elkezdték kidolgozni a rendszert. 18 éves koruk után – egyelőre önkéntes alapon – jelentkezhetnének erre a fiatalok. Egy hónapról beszél Simicskó, “aztán majd meglátják”. 

A Magyar Hírlapnak adott interjút Simicskó István, elsősorban a veszélyről és nemzet biztonságáról beszélt, illetve arról, hogy a tárca működésében mindenképpen lesznek változások, mert a két fő célkitűzése: a gyorsaság fokozása és a bürokrácia csökkentése csak így érhető el.

hirdetés

A cikk – számunkra – legérdekesebb része az, amikor a miniszter arról beszél, hogy alapkiképzésben részesítené a fiatalokat. Így:

– (…) az is felvetődött, hogy a tizennyolcadik esztendőt betöltött fiatalok önkéntes alapon egy hónapos alapkiképzés keretében vehessenek részt a haza védelmében. Ennek a részleteit már elkezdtük kidolgozni.

–   Hová vonulhatnának be?

–   Önként jelentkezhetnének a hozzájuk területileg legközelebb eső laktanyában, majd a kiképzés után szabadon dönthetnének, hogy folytatják, vagy netán elköszönnek tőlünk. Biztosan kijelenthetjük, hogy a folyamatban önként részt vevők harminc nap alatt kapnak egy olyan biztos alapot, tudást, amelyet a privát életükben is haszonnal „forgathatnak”, s ezzel a közösség is jól jár. De lehet szó arról is, hogy a felsőfokú tanulmányok során ez a hónap pluszpontokat jelenthet. Mindezeken túl érdemes a területvédelmi elvet is behozni az önkéntes tartalékos rendszerbe.

Lényegében egyébként egy Nemzetőrséget, vagy Nemzeti Gárdát álmodott meg Simicskó, ami régi vágya – utalt erre az interjúban is.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter