Hoppál Péter miatt lehet önálló balett Pécsen?

11 évig küzdött azért Vincze Balázs balettigazgató, hogy önállósodni tudjon az egyébként 56 éve létező Pécsi Balett. Szerinte színháztörténeti az a pillanat, hogy januártól önálló intézménnyé válhatnak – magyarázta a Színház.hu-nak adott hosszú interjúban. Ám mindez nem lett volna elég, ha nincs a pécsi kulturális államtitkár, Hoppál Péter. 

A napokban döntött arról a pécsi közgyűlés- egy Páva Zsolt által jegyzett előterjesztés alapján, hogy a nagy hírű Pécsi Balett januártól önálló intézmény lehet, vagyis nem kell alkalmazkodnia a Pécsi Nemzeti Színház műssorendjéhez és egyekhez sem.

hirdetés

Bár lapunk is kereste korábban Vincze Balázst, hogy beszéljen az okokról, a döntés előtt nem akart nyilatkozni. Most elsőként a Színház.hu-nak adott hosszú interjút, ebből szemezgetünk.

Hoppál Péter nélkül nem sikerült volna

Ez elsőre meglepő, de úgy tűnik, ha a városvezetés nem értett volna egyet a céllal, illetve a pécsi kulturális államtitkár nem “küld” 50 millió forintot, akkor önálló balett sem lehetett volna.

– Igazából elődeim többsége, ill. az előző városvezetés is szerette volna ezt (mármint az önállósodást – a szerk.), de valahogy mégsem történt semmi. Most álltak úgy a csillagok, talán most akarta mindenki igazán és tudott is tenni érte. Mindenképpen kellett hozzá a Pécsi Nemzeti Színház jelenlegi vezetésének nyitottsága a tagozat elengedésére. Köszönettel tartozom Pécs Megyei Jogú Város vezetésének és az 50 milliós támogatásért Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úrnak (az EMMI-nek),  hogy 200%-ban a Pécsi Balett önállósága mellett voltak. Ha nincs ez a támogatás, akkor önállósodás sincsen – magyarázta Vince a szaklapnak, aki hangsúlyozza, hogy Hoppál nélkül nem ment volna a kiválás.

– Az 50 millió forintot nem csak 2018-ban kapjuk, hanem már 2017-re megérkezik hozzánk; igazából ez az EMMI döntés, ill. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úr tavaszi bejelentése volt az, ami végső katalizátorként, mintegy első valódi lépésként elősegítette az önállósodást. 2017. januártól július 31-ig már tudunk szerződni a következő évadokra, tervezni, előadásokat lekötni. Természetesen irodát kell bérelnünk, megteremtenünk a működési feltételeket, az infrastruktúrát stb. Összességében a teljes költségvetésünk egyharmadát saját forrásból kell majd biztosítanunk, de mindez vállalható feladat – véli Vincze Balázs.

Szimbolikus jelentések

A társulat a Zsolnay Kulturális Negyedbe költözik majd, erről Vincze Balázs azt mondta, hogy szimbolikus jelentése van.

– Szimbolikus jelentése van annak, hogy Pécs városának két fontos, könnyen exportálható márkaneve, a ’Zsolnay’ és a ’Pécsi Balett’ ezentúl hivatalosan is összefonódik. A Pécsi Balettet EKF nagykövetként nagyon komolyan pozícionálta a város. A számos hazai és külföldi fellépés mellett az EKF projekt részeként hoztuk létre a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, mely azóta is jól működik, az egyik legfontosabb találkozási pont a professzionális táncegyüttesek számára itthon. Az E78-ban tervezünk beavató előadásokat, illetve a Pannon Filharmonikusokkal szeretnénk közös bérletet indítani a tavaszi együttműködéshez hasonlóan – mondta az igazgató.

Külföldi turnék jönnek

Vincze Balázs arra is kitért, hogy az önállóságnak a szakmai függetlenség volt az elsődleges célja, a tagozati léttel járó kettős feladatellátást és a színház zenés előadásainak kiszolgálásával járó egyeztetési nehézségeket is meg akarták oldani. Most, hogy ez sikerült, így tudják hivatásukat a legmagasabb szakmai minőségben teljesíteni.

– Innentől kezdve saját költségvetéssel önállóan tudunk tervezni, az országban és a határon túl fellépéseket vállalni. A színházi elfoglaltságok miatt eddig számos hazai és külföldi felkérést kellett lemondanunk. 2017-től a Pécsi Balett misszióját, hogy a tánc univerzális nyelvén Pécs városát képviselje itthon és a nagyvilágban, újra szabadon tudja teljesíteni – tette hozzá.

(via Színház.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter