Hurrá! Már van egy Felelős Gasztróhős étterme Pécsnek.

Mégpedig az a Reggeli nevű hely a Király utcában, amit a legendásan szimpatikus Nappali-s közösség hozott össze pár hónapja.

Büszkén jelentette be a Reggeli stábja kedden délelőtt, hogy

“a városban elsőként megkaptuk a Felelős Gasztrohős FENNTARTHATÓ VENDÉGLÁTÓHELY minősítését!”

Ezzel egy olyan társaságba kerültek, ahol a többiek is hasonlóképp gondolkodnak a vendéglátásról mint ők, fókuszban az ökotudatos, környezetetikus, fenntartható gondolkodásmód, a lokális és szezonális termékek előnyben részesítése.

Reggeli1

inVENTer_ad

Milyen gasztró? Milyen hős?

Gasztróhős az lehet, aki

támogatja és maga is gyakorolja a fenntartható és egészséges étkezést, illetve étkeztetést.

A mozgalom szerint hisznek abban, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé lehet tenni  az étkezéseket és ezáltal jót teszünk magunkkal és környezetünkkel is.

Mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot! Mi azért vagyunk, hogy megmutassuk Neked, mennyire egyszerű odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalunkra

írják.

Sokan nem is gondolnák milyen iszonyatos mértékben terheli a globális élelmiszeripar a környezetet. Az állattenyésztés felelős az összes üvegházhatású gáz kibocsátás 20%-áért, a mezőgazdaságra megy el az összes édesvíz 70%-a, egy élelmiszer pedig átlagosan 1000 km-et utazik, mire a fogyasztó tányérjára kerül. De ahelyett, hogy megbecsülnénk az ilyen komoly erőforrás és energia felhasználással elkészített ételt,

a statisztikák szerint annak harmada a kukában végzi.

De ennek nem kell így lennie.

Nem kell a terméknek 1000 km-et utaznia, ha a helyit választjuk, nem kell az édesvíz készletet a mezőgazdaságra áldozni, ha kevesebb húst eszünk és nem kell minden harmadik terméket kidobni, hogy ha megtanulunk tudatosan vásárolni. A fentiek megvalósításában kíván a Felelős Gasztrohős segíteni.

Reggeli2

A pécsi Reggeli azért kaphatta meg az elismerést, mert

  • helyi beszállítókat alkalmaznak,
  • nem csak hús ételeket kínálnak és
  • kevés hulladékot termelnek. 

Ha még nem próbálta ki, milyen egy gasztróhős étteremben jó kaját enni, finom kávét és minőségi italokat inni megfizethető áron, akkor tesztelje le a Reggelit!

Reggeli3

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter