Hűtlen kezelés miatt megint elítélték a buszos cég volt vezetőjét

Több milliárdért eladta a pécsi buszokat egy magáncégnek, azután évekig visszabéreltette volna közel háromszor annyiért. 6,8 milliárdos kárról beszéltek a bíróságon. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A történet és az ügy évek óta húzódik. Még Páva Zsolt tett büntetőfeljelentést 2009-ben, mert szerinte “kitrükközték” a város buszait, lényegében az összeomlás szélére sodorva ezzel a városi tömegközlekedést.

hirdetés

2008-tól K. László volt a vezetője a Pécsi Közlekedési Zrt-nek. 2009 januárjában pedig egy kézzel írt 2,4 milliárdos számlán elpasszolta Pécs összes buszát egy magáncégnek. Majd kötött egy szerződést ezzel a társasággal, hogy 11 éven keresztül visszabérli a buszokat. Ezzel összesen 6,8 milliárd forintos többletkiadást okozott volna a saját cégének (vagyis lényegében a tulajdonos Pécs Holdingon keresztül az önkormányzatnak).

A vádirat mindezt így fogalmazza meg:

A vádlott szándékos kötelezettségszegésével 2009. január 1. és december 31. közötti időszakban az általa képviselt PK Zrt. sérelmére szándékosan, összesen 6.797.378.000 forint többletköltségből adódó vagyoni hátrányt akart okozni, amely vagyoni hátrány bekövetkezte a vádlottól független körülmények kialakulása miatt maradt el.

Emellett a PK Zrt. díjfizetése miatt – amely 2009. január 1. és 2011. március 31. között 27 hónap alatt állt fenn – a vádlott által szintén tőle független külső körülmények miatt kezdeményezett bérleti díjcsökkentésre is figyelemmel, összesen 670.979.000 forint bruttó többletköltségből adódó vagyoni hátrány érte a PK Zrt.-t.

K. Lászlót egyébként 2012-ben már elítélték 7 évre emiatt, de akkor egy eljárásjogi hiba miatt az egész eljárást meg kellett szüntetni ellene. Akkor az ügyészség újra nekifutott, tegnap pedig elsőfokú ítélet is született. Eszerint az egykori vezérigazgatót bűnősnek találták hűtlen kezelésben, a Pécsi Törvényszék ezért első fokon két év börtönbüntetést szabott ki, amit viszont négy évre felfüggesztettek. Az ügyészség súlyosbításért, és letöltendő börtön kiszabásáért fellebezett, míg K. László azt szeretné, ha felmentenék.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter