Ravasz: Ilyen az igazi, kétkapura játszós politikai foci!

Bár még csak augusztus van, de már elstartolt a választási kampány Pécsen. A fő téma vélhetően a város pénzügyi helyzete lesz, legalábbis eddig minden jel erre utal. Meglepetés: Jobbik-ÖPE “koalíció” állt össze.

A kormánypártoknak szinte soha, az ellenzéknek azonban szinte mindig az a célja, hogy minél előbb kezdődjön el egy választási, politikai kampány. Előbbi azért nem erőlködik, mert az a jó, ha nem durvul és ömlik csőstül a politika, nem aktivizálódik a nép; az utóbbinak viszont éppen ez a célja. Úgy tűnik, Pécsett már most, augusztus közepén eindult a 2018-as választási kampány.

hirdetés

Ennek fő témája pedig az eddigi jelek szerint

Pécs anyagi, pénzügyi helyzete

lesz.

ÖPE-Jobbik koalíció?

A Jobbik bejelentette, rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik Pécs “csődközeli helyzete miatt”. Az első pacsit pedig mindezért az ÖPE adta az ellenzéki pártnak, amely bejelentette, bizonyos feltételekkel ugyan, de támogatják a Jobbikot ebben.

Fogarasi Gábor, a Jobbik – immár országgyűlési babérokra is pályázó – képviselője a párthoz igencsak közelálló Alfahírnek azt mondta, a rendkívüli ülés összehívásához a 28 fős testület negyedének a támogatására van szükség. Pécsett 20 kormánypárti, és 8 ellenzéki képviselő van, ugyanakkor

a szükséges 7 aláírás helyett egyelőre még csak 6 darab áll a Jobbik rendelkezésére.

Az ÖPE két képviselője kivár: ugyanakkor ígéretet tettek arra, ha az Államkincstár vizsgálatának eredményei szeptemberben ismertté válnak, akkor visszatérnek a jobbikos kezdeményezésről szóló egyeztetésekhez.

Fogarasi Gábor szerint, ha az ÖPE tartja magát – még ha most ezzel nyertek is másfél hónapot Páva Zsoltéknak -, akkor legalább a testület elé tudják vinni a jobbikos javaslatokat.

Kővári János is vizsgálódna

Az ÖPE legfontosabb arca, önkormányzati képviselője, Kővári János közleményt juttatott el a sajtónak. Ebben azt írja többek között, hogy

“Mint ismert, ez év júniusában fizetésképtelenné vált a pécsi önkormányzat. Közel hétmilliárdos korábbi évekről áthúzódó tartozása van az önkormányzatnak különböző cégek illetve szervezetek felé. Ezen felül az idén ismét benyújtotta 1,8 milliárdos támogatási kérelmét az állam felé, hisz az idén sincs meg a fedezet az ez évi kiadásokra. Jelenleg revizorok vizsgálják a pénzügyi kiadásokat, s várhatóan szeptemberre készül el a jelentésük. Ekkor derül majd ki a pontos helyzet.”

Addig sem akarnak azonban “ölbe tett kézzel ülni” – írja, ezért felveszik a kapcsolatot a többi párttal, hogy azok szerint mit kellene most tenni.

“Szeptemberben pedig a konzultációkat követően így összehívható egy rendkívüli ülés, amely közösen érdemi intézkedéseket tud elfogadni a város működőképessége érdekében”.

Ravasz húzás – kétkapus foci

Az ÖPE tehát megpróbálja magára húzni a konstruktív kezdeményező, felelős politikus szerepét, és egyelőre úgy tűnik, ez tényleg sikerülni fog nekik, hiszen

csak rajtuk múlik, lesz-e rendkívüli közgyűlés az ügyben.

Az ÖPE képviselői nélkül ugyanis nincs elég ellenzéki képviselő ahhoz, hogy egy ilyen közgyűlést összehívjanak.

Különösen ravasz ez a “konzultációs” manőver is, ezzel ugyanis szeptemberre lehet tolni az ügyet, amikor már a választók sokkal aktívabbak, visszajöttek ugyanis a nyári pihenésből. Ráadásul szeptemberig még van idő arra is, hogy – a politikában nem szokatlan módon, újra közelítsen egymáshoz, netán megint összeboruljon az ÖPE és a Fidesz, ez esetben pedig szinte bármilyen okot bemondhat Kővári, hogy

miért nem támogatja mégsem

a rendkívüli közgyűlés összehívását. (Pl. “mert a konzultációk alatt kiderült, hogy az ellenzéki pártok komolytalanok, csak botrányt akarnak, amiben az ÖPE mint a városért felelős egyesület nem akar partner lenni”; stb.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter