Ilyen még sosem volt Pécsen, mint ami januárban lesz!

Vagyis egyszer már majdnem volt, de ekkora, mint ami hamarosan lesz, még S.O.H.A.S.E.M.

Ez pedig a Made in Pécs Fesztivál, vagyis a pécsi zenekarok fesztiválja, amire idén már 109 pécsi zenekar jelentkezett és léphet fel január 7-én.

hirdetés

– Pécs egyedülálló kulturális értéke, hogy az ország vidéki városaihoz képest rendkívül dús könnyűzenei élet jellemzi. A közvélemény számára talán csak az tűnik fel, hogy az utóbbi évtizedekben Pécs adta az országnak a legtöbb sikeres top produkciót (Kispál és a Borz, 30Y, Kiscsillag, Punnany Massif, Halott Pénz), de természetesen a befutott zenekarok mögött egy nagy és tagolt underground zenekari élet lüktet – tudtuk meg Gellai Gergő főszervezőtől, aki többed magával tartott sajtótájékoztatót Pécsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Made in Pécs Fesztivál ezzel a hátországgal kíván foglalkozni. Ehhez kézenfekvő megoldás egy fesztivált szervezni, melynek keretében az összes pécsi zenekarnak, műfajtól függetlenül (kivéve báli és vendéglátós zenekarok) bemutatkozási lehetőséget biztosítanak professzionális körülmények között, egyetlen tartalmas nap alatt. Ráadásul egy országosan is ingerszegénynek számító időszakot kihasználva talán széles szakmai- és médiafigyelem is a pécsi zenekari életre irányítható.

– Emellett szintén nagyon fontos alapcél, hogy a pécsiek, illetve az ideutazó érdeklődők számára egyetlen nap alatt átfogó képet tudunk nyújtani a pécsi zenekari élet egészéről. Tudomásunk szerint ilyen fesztivál még sehol a világon nem volt – magyarázza Gellai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A koncerteket hat belvárosi helyszínen lehet majd követni (Nappali Bár, Eozin Kávézó, Pécsi Est Café, Szabadkikötő, Strausz Ti-Ti-Tá, Trafik) és mindegyik helyszínre a fesztivál biztosít profi hang- és fénytechnikát, technikusokat, színpadmestert.

Délelőtt 10 órától este 10-ig, 6 helyszínen egyidőben szólnak a 20 perces koncertek, dübörög a pécsi zene.

– Új elemként idén szeretnénk szélesebb országos szakmai figyelmet a fesztiválra irányítani, ezért meghívunk 60 zenei szakembert (zenészt, zenei újságírót, fesztiválszervezőt, zenei menedzsert, stb.) akiknek utazását, szállását, teljes ellátását a fesztivál biztosítja – hangsúlyozza a főszervező.

A 2. Made in Pécs Fesztivál fellépőit december 9-től a fesztivál hivatalos facebook-oldalán mutatják be.

– Az inspiráció itt kétségkívül benne van a levegőben – mondta a sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arra utalva, hogy Pécs számos népszerű produkciót adott a magyar könnyűzenei életnek. – A pécsi könnyűzenei világ dinamikus, megújulni képes közeg, a hagyományok folytán pedig számíthatunk újabb és újabb sikeres produkciók megjelenésére – vélekedett a politikus.

Beck Zoltán, a 30Y frontembere, a Pécsi Tudományegyetem zenélő egyetem programjának szakmai vezetője a fesztiválra és az egyetemi projektre utalva arról beszélt, hogy biztonságos, ugyanakkor minőségi elvárásokat is támasztó teret kell biztosítani a feltörekvő zenekaroknak. (MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter