Íme a Nagy Trükk: így győznék le a Fideszt Pécsen

Bár egyelőre úgy tűnik, hogy csak Facebook-ellenzék van, és a Like-okért megy a harc, nem a városért; a Nagy Terv már formálódik. Mutatjuk. 

Virtuális ellenzék van és némaságba burkolózó Fidesz

Az átlagos szemlélő számára könnyen tűnhet úgy, hogy ha Budapestről nem mondják meg a “vidékieknek”, hogy merre induljanak politikai vonalon, akkor nem is történik semmi: mindenki bealszik. Pécsen pedig még javában tart a Téli Álom.

hirdetés

A Fideszt leváltani akaró pécsi ellenzék komolyan ráült az országos tüntetésekre, még polgármester-jelöltet is bedobtak; ám azóta szinte semmi nem történt:

értékelhető politikai teljesítmény és város-vízió nélküli cikk megosztogatás, illetve Like-gyűjtés folyik mindössze.

A másik, pécsi Fideszt leváltani akaró, független, de inkább jobboldali polgármester-jelölt eközben hetek óta a tettyei madulafával van elfoglalva: mintha az lenne a legfontosabb a Világon, hogy pécsi legyen az Év Fája.

Mióta Csizi Péter kihullott a meccsből, a Fidesz totálisan láthatatlan a városban: és hiába történtek időközben könnyen kommunikálható “eredmények”, hiába lehetne ezek alapján pozitvív jövőképet építeni; ezekkel nem foglalkoznak, ehelyett inkább szintén a sajtóval van elfoglalva a pécsi pártvezetés.

Látszólag tehát még a politikusoknak is elegük van a politikából: az ellenzéknek nincs épeszű (és a közhelyeken túlmutató) mondanivalója Péccsel kapcsolatban; a Fidesznek meg lenne, vagy lehetne ugyan, de valamiért mégsem mondanak semmit.

A média végzi a politikai munkát

A helyi sajtó politikailag motiváltabb,

kormányutáló része okosabbnak képezli magát a politikánál és az ellenzék melóját végzi, de ez nagyjából kimerül abban, hogy vagy a fideszes politkusokat és a pártot ekézik, valamint karaktergyilkolják; vagy a legminimálisabb ellenzéki aktivitást is nagyobbra próbálják fújni, mint amit érdemelne.

Eközben a hitelesség szempontjából erősen megtépázott önkormányzati és kormánybarát sajtó ontja magából a pozitív és boldog cikkeket, épp csak mindenféle látható és érzékelhető stratégia, cél és ív nélkül. Ezért igazi hatást nem vált ki egyik ilyen boldog-cikk se.

A Nagy Trükk: a szavazólapon csak egy párt lesz majd

Pedig láthatatlanul formálódik a háttérben az összellenzéki együttműködés annak érdekében, hogy az ellenzéknek sikerüljön megdönteni a Fidesz-uralmat Pécsen.

Információink szerint egy tömben fog a Fidesz ellen indulni az MSZP, a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik is – utóbbi kivételével nyílt együttműködés alapján állítanak majd képviselő-jelölteket, a Jobbik pedig “nem indít rá” ezekre külön.

Úgy tudjuk,

a terv az, hogy az önkormányzati választáson a szavazólapon csak egyetlen párt neve szerepeljen: a Fideszé.

Bár a Fidesz országosan még mindig messze a legerősebb párt, Pécsen ez a pozíció már egyáltalán nem biztos. A cél tehát, hogy a Fidesszel szemben csak a “civil és független” Mindenki Pécsért Mozgalom polgármester- és képviselőjelöltjei legyenek, illetve az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltjei, akik (ha akarják, ha nem), a balliberális oldalt erősítik majd.

A Fideszt ugyanis gyengíti Pécsen, hogy az ÖPE könnyen megszólíthatja és maga mellé állíthatja a városvezetésben, Fideszben csalódott jobboldaliakat, különösen a belvárosi, mecsekoldali középosztályt; ám mivel a Kővári János vezette civileknek minimálisak az erőforrásai, 10-15%-nál izmosabb támogatásra nem érdemes számítaniuk. (Ám azzal az eredménnyel is megduplázná a közgyűlési jelenlétét az ÖPE és komoly alkupozícióba is kerülhetnek emiatt.) Ez azonban 10-15% mínuszt jelent majd a Fidesznél, ami onnan nézve nem kevés.

Úgy tudjuk, a napokban történtek tárgyalások a két politikai szervezet között, de nem tudtak megegyezni: tovább nőtt a szakadék Kőváriék és a pécsi fideszes vezetők között.

Tehát jelen állás szerint

egy nem egységes jobboldallal fog szembenállni egy látszólag független, látszólag civil, látszólag politikai oldalakat is összefogni képes egyetlen szervezet.

És bár a Nagy Összefogás miatt számolni kell némi szavazat-vesztéssel (akik utálják a szélsőjobbtól-szélsőbalig érő alkut, azok vélhetően nem voksolnak majd), de az elveszített szavazatok visszajönnek majd a Fideszt megbüntetni akaró voksokkal, ha sikerül addigra kialakítani ezt a büntető hangulatot a városban és azok is nekiindulnak az urnáknak, akik magasan tesznek az egész politikára.

Közös fideszes-ellenzéki polgármester?

Visszatérő és egyre hangosabb téma a pécsi közbeszédben, hogy “a Fidesz eladta Pécset”. Azaz,

“valójában közös jelöltje van a Fidesznek és az ellenzéknek, ezért lebegteti a polgármester-jelöltet a Fidesz! Hiszen manapság ki hiszi azt el, hogy egy kormányzati-fideszes cég igazgatója egyszer csak ellenzéki jelöltként bukkanhat fel a Fidesz jóváhagyása, és a párttal kötött paktum nélkül?”

– szól a mondás, azzal erősítve, hogy a balliberális jelölt “fideszes cégvezetőkkel is tárgyalgat mostanában!”

Vagyis a teória szeirnt Péterffy Attila felsőbb fideszes körök tudtával és jóváhagyásával, egy alku részeként indulhatott el polgármester-jelöltként Pécsen, akit az alku részeként helyben “nem is kell támadni” úgy, mint például Mellár Tamást.

És valóban, látszólag igazolhatja ezt a teóriát az, hogy az önkormányzati és kormánybarát médiában gyakorlatilag nem említik Péterffy nevét – míg például Mellár Tamással szinte naponta foglalkoznak. Hogy ez az egész viszont nem több, mint összeesküvés elmélet, azt könnyen be lehet látni!

Jelentjük:

szinte sehol az országban nem nevezte meg még a Fidesz a helyi polgármester-jelöltet.

Egy-két városban ugyan utalás szintjén már elhangzottak nevek, de hivatalosan még ott sem történt bejelentés. Ennek oka legalább kettős: egyrészt a májusi EP-választásra készül a párt; és ennek eredményétől függ majd, hogy milyen kommunikációs csapásirányra lesz szükség helyi szinteken is.

Másrészt, általánosan elfogadott vélekedés, hogy a hatalmi pozíciót birtokló politikai szervezetnek nem érdeke a kampány, illetve csak a minél későbbi kampány az érdeke. Ez a Fidesz politikát tekintve annyiban változott az elmúlt években (főleg amerikai példák miatt), hogy a kormány folyamatos kampányban van, amit társadalmi célú párbeszédnek nevez. A párt “brendjét” csak a kormány építgeti az országban, helyi szinteken is. A helyi vezetésnek maradt a szervezetépítés, és az országos politikai üzenetek helyi terítése; de természetesen lehetőség van a lokális pozitív üzenetek, döntések helyi kommunikálására is.

Aki figyeli az országos politikát, és a felületesnél némileg mélyebben olvassa, nézi a híreket, vagy Orbán Viktor (gazdasági irányú) beszédeit,

azok számára nem kérdés, hogy miért fontos a kormánynak Pécs és mi a célja a várossal.

Ez azonban egy önálló témát is megér, így ezzel a következő részben foglalkozunk majd.

F.o.l.y.t.a.t.j.u.k. !


hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter