Inkább füvet szívjál, mint hogy intravénásan told a fürdősót

Pécsett – és az országban – komoly problémát jelentenek a folyamatosan változó dizájner drogok. Ezeket a sunyi és kiszámíthatatlan, halálos kábítószereket azonban a háttérbe lehetne szorítani. Nem kell hozzá más, csak egy másik, barátságosabb drog – mondják a szakemberek. Ez pedig a fű.

A dizájner drogok könnyen beszerezhetők, olcsóak és még a drogtesztek sem mutatják ki őket. Ezért félelmetesek és rettenetesen veszélyesek. Hiszen lehetetlen lekövetni, hogy milyen vegyületekből állnak. A dizájner drogok fogyasztóit ezért alig tudják szankciók alá vonni – mondta Szemelyácz János pécsi addiktológus.

A marihuánát viszont akár kis mennyiségben is ki tudják mutatni a tesztek, akár több héten keresztül. Ha pedig a lebukott füves visszaesőnek számít, akkor akár börtönbe is mehet egy joint miatt.

Közben a dizájner drogok fogyasztói meztelenül randalíroznak az utcán és vagy belehalnak a cuccozásba vagy csak majdnem. A fűszívásba viszont még senki sem halt bele. Nem lehet intravénásan használni, ezért a hepatitis C sem fenyegeti a fogyasztókat.

Ebbe nem halt bele még senki

Ebbe még senki nem halt bele (Fotó: i.huffpost.com)

Míg a dizájner drogok használói vészesen lefogynak, szívbetegek lesznek, és sorra kerülnek pszichiátriára, addig – folytatja Szemelyácz – az átlagos füves nyugodt és jó az étvágya, épp ezért a marihuána-fogyasztót nem veti ki magából a társadalom, ellentétben a meggajdult fürdősó- és műtrágyaszármazékokat belövőkkel szemben.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook