Inkább külföldre mennek dolgozni, mint Csányi mohácsi vágóhídjára

Ingyen lakhatás, 20–40 százalékkal több fizetés sem győzött meg mindenkit, hogy vállalja a munkát a mohácsi vágóhídon: hiányzik 120 ember. Egy horvát cég is keresztbe tett – írja a Népszabadság. 

Ezzel párhuzamosan gyakorlatilag leáll a Pick Szeged Zrt. szegedi vágóhídja és a pécsi darabolóüzem.

hirdetés

A Népszabadság alkalmazottaktól és érdekképviseleti személyektől származó információi szerint a szegedi vágóhídi szakmunkások havi nettó jövedelme – ebben benne van a bér, az étkezési támogatás és még néhány egyéb juttatás – 140–180 ezer forint, miközben Mohácson nettó 210–250 ezer forintot is kereshetnének. Többségüknek mégsem elég vonzó ez az összeg ahhoz, hogy vállalják a napi kétszer kétórás utazást vagy a heti ingázást – még úgy sem, hogy a közlekedési költségeket és a lakhatást is átvállalná a cég.

Jóval könnyebb a dolga a mohácsi üzemnek a pécsiekkel. A Pick Szeged pécsi egységében 550-en dolgoznak, több mint 70 százalékuk pedig csatlakozik az ősszel induló gyárhoz, mondta el a lapnak Bessenyei Zsolt. Igaz, őket is csak a jóval magasabb bér ígéretével tudták rábírni az ingázásra: értesülésünk szerint 180-210 ezer forintot visznek haza most a Pécsen dolgozók, ezt fejelné meg 20 százalékkal a mohácsi munkahely. Az ő utaztatásukat is a cég oldja meg, így az nekik egy fillérükbe sem kerül.

A vágóhíd létszámigénye egyébként 600, de még a fenti jelentős fizetésemelés ellenére is hiányoznak 120-an a csa­patból.

Inkább külföldre mennek a hentesek

Csányiék terveit keresztülhúzhatta egy horvát cég. Iparági források azt mesélték ugyanis, hogy jelentősen ráígértek a Mohácsra csábított dolgozók bérére, és közel száz szakembert sikerült is „elvinniük” egy eszéki húsüzembe. Nem is csoda, hiszen ott 1500 ­euró (közel félmillió forint) körüli havi jövedelmet kereshetnek.

A Bonafarm ennél jóval kevesebb munkást tudott külföldről hazacsábítani, a HR-vezető tájékoztatása szerint 25-en tértek, térnek haza az ajánlatukra.

(via Népszabadság, Borítóképünk illusztráció)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter