Kiszorulhatnak a magyar hallgatók a pécsi koleszokból

A külföldiek ugyanis fontosabbak. Sikerült megtudnunk, mire költi az Egyetem a Modern Városok Pécs program 24 milliárdját. 

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a PTE-hez, látni akartuk, hogy részletesen mire megy a Modern Városok Pécs program 24 milliárdja. A kikért iratokból kiderült, hogy mintegy 1,25 milliárdból akarnak három kollégiumot felújítani Pécsett. Az elmúlt években megújultak a PTE nagy kollégiumai, viszont a kisebbek maradtak lerohadt állapotban. Így hiába lett az elmúlt évek felújításai után több ezer fullos férőhely, a külföldi hallgatók létszámelkedésére számítva ez édes kevés.

hirdetés

Készült egy tanulmány a 2016-2020 közötti kollégiumfejlesztésekről, amit szintén megkaptunk. Eszerint Pécsen 3465 férőhely van a hallgatók számára. Az erősen felhígult Modern Városok Pécs program egyik alapvető célja az lenne egyébként, hogy 5000 főre emeljék a külföldi hallgatók létszámát a PTE-n a jelenlegi 2700-ról. Így viszont több kollégiumi szoba is kellene, ahol elférnek. A bővítéshez adott 3 olyan épület, ami felújítás után megfelelő lenne a célra – az egyetemi anyag szerint:

  • a Damjanich utcai kollégium felújítása, az előkészítő programokon résztvevő külföldi hallgatók számára szállás kialakítása. (Ez amúgy az MSZMP pártfőiskolájának volt a kollégiuma az átkosban.)
  • A Hunyor Vendégház és Diákszálló felújítása, az Erasmus programban résztvevő diákok megfelelő minőségű és szolgáltatású elhelyezésének biztosítása. A Diákszálló szolgáltatásainak bővítése, nemzetközi konferenciára is alkalmas infrastruktúra kialakítása.
  • Az ÁOK hallgatók elhelyezésére szolgáló, rossz állapotú és túlzsúfolt Balassa kollégium felújítása.

Ez összesen 578 férőhelyet jelentene, viszont ehhez még 1447 kellene. A tanulmányból kiderül, hogy magyar hallgatók szorulhatnak ki így a kollégiumokból, amit feléjük lakhatási támogatással kompenzálnának.

Vannak egészen elborult távlati tervek is az anyagban, mint a Rókus utcai K (Pollackos épület volt valaha) és az M (ott tanyáznak a történelem tanszékek) épület kollégiummá alakítása, ami számunkra azért tűnik neccesnek, mert az anno laktanya volt és ennek megfelelően irgalmatlan belmagassággal rendelkezik.

Persze lehet, hogy emeletes ágyak lesznek benne.

emeletes ágy

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter