Izrael miniszterelnöke keményen beszólt budapesti nagykövetének, aki Soros Györgyöt védte meg

Sőt, nem csak beszólt. de vissza is vonatta a nagykövet közleményét. Mert Izrael nem állhat ki az “Izrael-ellenes tevékenységet támogató Soros György mellett” – fogalmaztak.

Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete kemény hangú közleménnyel szállt bele a magyar kormányba szombaton. Ebben azt írta:

hirdetés

“Felszólítom azokat, akik a mostani plakátkampányért felelősek, hogy gondolják át a következményeket. A történelmi tapasztalat alapján semmilyen előny nem származhat egy ilyen jellegű kampányból. Jelenleg  ez a kampány egy bizonyos személy politikai bírálatán túl nemcsak szomorú emlékeket idéz fel, de gyűlöletet és félelmet szít. Morális felelősségünk, hogy felemeljük a hangunkat és felszólítjuk az érintett hatóságokat, hogy éljenek hatalmukkal, és vessenek véget ennek az ördögi körnek.”

Yossi Amranit azonban a saját miniszterelnöke tette helyre, Benjámin Netanjahunak (aki a külügyminiszteri pozíciót is betölti) ugyanis más a véleménye Soros Györgyről, ráadásul nem is tudott nagykövete akciójáról – derült ki.

“Nagykövetünk hibázott. Izrael minden esetben védelmet nyújt a csupán zsidóságáért atrocitást elszenvedő galuti zsidóságnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kiáll az Izrael-ellenes tevékenységet támogató Soros György mellett.”

Minderről a Háárec is beszámolt vasárnap este.

A lap írása szerint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium vasárnap visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombaton kiadott nyilatkozatát.

Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője vasárnap élesen bírálta Soros Györgyöt, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezető erejének tekintenek. Nahson hangsúlyozta: a budapesti nagykövet által kiadott közlemény “semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki

folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.

Izarel miniszterelnöke egyébként július 18-án Magyarországra látogat, 30 éve nem tett ilyet.

(via MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter