Jogi hibák és mulasztások miatt új esélyt kaptak a Zsolnay ex-dolgozói

A másodfokú bíróság annyi jogi hibát talált az elsőfokú eljárásban, hogy az egész ügyet visszadobták. A dolgozók szerint most már az ügyészség is ugyanazt állítja, amit korábban ők, ezért örülnek az új esélynek.

Magánvádas rágalmazási pert indított a Zsolnay gyár volt dolgozóival és lapunk főszerkesztőjével szemben a gyár többségi tulajdonosa, illetve a nem rég 11 milliós porcelánlopással megvádolt cégvezető. Azt kifogásolták, hogy a gyár néhány dolgozója igen kemény állításokat fogalmazott meg egy videóban (is), miszerint “napi szinten megalázták őket, undorral néztek rájuk a Zsolnay gyárban, lopással vádolták őket, hogy még a wc-re sem mehettek el csak úgy”. Akkor többen is azt mondták, hogy “milliókat loptak el a Zsolnayból, de nem ők”.

hirdetés

(A volt dolgozók ezeket a kemény állításokat még számos más eljárásban is megerősítették, illetve elmondták újra és újra; valamint  egyszer sem voltak hajlandóak visszavonni – a szerk.)

Jogi hibák

Elsőfokon próbára bocsátották a dolgozókat és lapunk főszerkesztőjét is, amiért nyilvánosságra hoztuk a videó-interjút. A héten volt a másodfokú eljárás. A bíróság azonban annyi jogi hibát és mulasztást talált az elsőfokú eljárásban (a magánvádló jogi képviselője és a bíró is hibázott), hogy az egész ügyet visszadobták és újra kell kezdeni mindent.

A dolgozók ennek örülnek – mint mondták, mert amiket ők állítottak, és amiért velük szemben a pert elindították, azt szerintük már a NAV nyomozói is állítják, és vádat is emeltek a Zsolnay cégvezetője és társai ellen. (Vagyis szerintük ez is azt bizonyítja, hogy nem hazudtak korábban, hanem igazat mondtak – a szerk.)

Vád: 11 milliós porcelánlopás a Zsolnayban

Mint ismert, a napokban vádat emeltek a Zsolnay gyár vezetője és társai ellen, jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt – közölte a Szekszárdi Járási Ügyészség. A vád szerint (amelyet hosszas NAV nyomozás előzött meg) a cégvezető és társai

“2014-től 2016 tavaszáig 11 millió forint értékű porcelánt loptak el. A porcelánokat a vádirat részletesen, egyesével, azonosítható módon felsorolja. Az ellopott porcelánok egy részét a cégvezető a gyár különböző részein önkényesen vette magához, majd onnan ellenőrizetlen módon kijuttatta. Ezeket a nyomozók a cégvezető lakóhelyén lefoglalták”

– tudatta az ügyészség egyebek mellett.

A Zsolnay gyár közleményben reagált a vádemelés hírére, ami saját bevallásuk szerint meglepte őket.

“A pécsi önkormányzat által gründolt cég körüli eseményekről – NAV végrehajtás, emberek végkielégítés nélküli elbocsátása, felszámolás, közel 200 dolgos család anyagi ellehetetlenítése – való figyelemelterelés eszközeként értékeljük”

írták akkor egyebek mellett közleményükben.

Dr. Bodnár Imre, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra jogi képviselője a mostani bírósági tárgyaláson azt állította, hogy Bachar Najarinak semmi köze a vádemelésben szereplő lopásokhoz.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter